American curl - amerikai kunkori fülű macska

Az amerikai görbe fülű története a legkisebb részletekig visszakövethető. 1981-ben Joe és Grace Ruga felfedeztek egy kiscicát a kertjükben, Lakewoodban, Kaliforniában. A macskának hátrahajló fülei és fekete, középhosszú bundája volt. A Ruga család korábban sosem tartott kisállatot, ám nem tudtak ellenállni a kiscicának, ezért befogadták és Shulamithnak nevezték el. Shulamith hamarosan kölyköket hozott a világra, és a négyből kettőnek ugyanolyan furcsán hajló fülei voltak, mint az anyjuknak. Egy macskaszakértő véletlenül meglátta a cicákat, és kapcsolatba lépett néhány géntudóssal, majd macskatenyésztők vették kezükbe a fajta sorsát. Az amerikai görbe fülű macskafajtát először 1983-ban mutatták be a Cat Fanciers Association kiállításán. Az ideális fül kerek érme alakú, nagy és hátrahajlik. A macska szőre hosszú vagy rövid, ám mindig selymes és rásimul a bőrre. Aljszőrzete nagyon vékony. Színe bármilyen lehet. Az amerikai kunkori fülű csak ritkán szólal meg. Kiegyensúlyozott, jó természetű, kitűnően alkalmazkodó személyiség. Egy igazi játszótárs, kedves, pajkos, gazdijához ragaszkodó különleges kedvenc.

A KEZDETEK

Az American curl egy természetes mutáció, melyet először 1981 júniusában fedeztek fel a dél-kaliforniai Lakewoodban. Joe és Grace Ruga két félhosszú szőrű nőstény kölyköt talált kertjében - egy egyszínű feketét és egy fekete-fehér rajzolatút. Mindkét macska legszembetűnőbb jellegzetessége a hátrafelé forduló fülforma volt. Grace enni adott a kölyköknek, akik hamar beilleszkedtek új családjukba. A fekete-fehér cica egy nap kiszökött a hátsó ajtón, és eltűnt. A fekete viszont a Ruga családnál nőtt fel, és a „Shulamith” nevet kapta (ennek jelentése: „fekete, de bájos”), az Énekek énekéből. Ugyanezen év decemberében Shulamith megszülte első kölykeit a szomszéd kandúrjától. Négy kis- cica született - egy fekete cirmos, egy cirmos jegyű, egy fekete-fehér és egy egyszínű fekete. A kölykök mindegyikének hátrahajlott füle volt, mint anyjuknak. Grace mindegyik cicát elajándékozta barátainak. Férjével együtt akkor még nem voltak tisztában azzal, hogy a macskák olyan egyedi jellegzetességgel rendelkeznek, amelyet előttük még senki nem tapasztalt. Mivel egy kikötő közelében éltek, ahová nap mint nap érkeztek a világ összes tájáról hajók, azt gondolták, hogy Shulamith külföldről érkezhetett, egy olyan helyről, ahol a macskapopulációban teljesen normális ez a hátrahajló fülforma. Több könyvet is áttanulmányoztak, hogy kiderítsék, vajon van-e olyan külföldi fajta, amelyre jellemző ez a kifelé forduló fül, de semmit nem találtak. „Kunkorodó fülű” macskákról sem találtak semmiféle információt.

JELENKORI TÖRTÉNET

Eközben Shulamith több kölyköt is szült, amelyek új gazdáiknál szintén életet adtak saját cicáiknak. A Ruga család kapcsolatban maradt az új gazdák legtöbbjével, akikkel megosztották megfigyeléseiket is. Egyszer találkoztak egy kiállítási döntnökkel, aki tudatosította bennük, hogy ez a fülforma teljesen egyedülálló a macskák körében. 1983 decemberében Joe és Grace elhatározta, hogy pár macskáját elviszi egy Palm Springs-i kiállításra. A kiállításon kapott lelkes biztatás hatására, valamint a - többek között - skót lógófülű (lekonyuló fülű fajta) tenyésztőktől kapott segítséggel elhatározták, hogy a mutáns fülformát alapul véve új fajtát fejlesztenek ki. Elkészült a fajtastandard, és az új fajtát „American curl” névre keresztelték. Eldöntötték azt is, hogy csakis nem fajtatiszta macskákkal végzik majd a keresztezéseket. Ez nemcsak azért volt fontos, hogy kiszűrjék a fajták esetleges rendellenességeit, hanem azért is, hogy minél szélesebb genetikai bázist alakítsanak ki. Mivel a hátrahajló fülformát okozó gén önmagában domináns öröklött, ezért a házimacskák és az American curl keresztezéséből született első generációs macskák mind hátrahajlott fülűek voltak. Az American curlt igen gyorsan bejegyezték. 1987-ben már T. i. C. A. bajnoki státussal büszkélkedhetett, ezt 1993-ban követte egy másik, sokkal konzervatívabb, amerikai székhelyű macskaszervezet, a C. F. A. A törzskönyvjegyzék még eddig a pillanatig sem lezárt. Keresztezni még 2010-ig lehetett, de csakis nem fajtatiszta macskákkal, mégpedig olyan egyedekkel, amelyek a leginkább megfelelnek az American curl fajtaleírásában foglalt testfelépítésnek és fejtípusnak. Mindezek tudatában kijelenthetjük, hogy a fajta még nagyon fiatal. Amerikai eredetét figyelembe véve nem meglepő, hogy a tenyésztők nagy része - mintegy százan - az Egyesült Államokban tevékenykednek, főként a fajta őshazájában, Kaliforniában. A fajta egyedei kikerültek külföldre is, például Japánba, Dél-Afrikába, Franciaországba, Németországba, Belgiumba és Hollandiába, itt tenyésztik is őket, nagyon szűk körben. Joe és Grace Ruga a mai napig is tenyészti és kiállítja a fajtát, tenyészetük neve: „Curinique”.

JELLEM

A fajta elméletileg még mindig gyerekcipőben jár, és annak fényében, hogy iszonyatosan sok felmenője genetikailag nagyon változatos tulajdonságokat hordoz, szinte lehetetlen a fajtára jellemző temperamentumról beszélni. Legtöbbjükről mégis elmondható, hogy szereti az emberi társaságot. Alkalmazkodóak, barátságosak, és kiegyensúlyozottan viselkednek. Az átlagos American curl jól kijön a gyerekekkel, kutyákkal és más macskákkal. Nagyon intelligensek, játékosak és kíváncsiskodóak. Visszafogottan „beszédesek”.

GONDOZÁS

Mivel a fajta egyedeinek szinte nincs aljszőrzete, a bunda gondozása nem túl nehéz. Szőre nem hajlamos a gubancolódásra, és mind a rövid, mind a hosszú szőrű egyedeket könnyű rendben tartani, ha rendszeresen fésüljük. A tipikusan hátrahajló fülforma miatt a tenyésztők azt ajánlják, hogy rendszeresen ellenőrizzük a hallójáratot, nincs-e benne elváltozás, és ha szükséges, speciális, macskák számára kifejlesztett tisztítófolyadékkal kezeljük. Fontos megjegyezni ennél a fajtánál, hogy a macska fülét soha nem szabad kiegyenesíteni; ez nagyon fájdalmas, gondoljunk csak arra, milyen az, ha az ember fülének szélén lévő kemény porcot próbálnánk kiegyenesíteni.

TEST

Az American curl teste arányos, normálisan izmolt, testfelépítése inkább karcsú, mint masszív. A nőstények általában két és három és fél kilót, a hímek három és fél-öt kilót nyomnak, de az arányos alkat sokkal fontosabb a méretnél. A törzs körülbelül kétszer olyan hosszú, mint a macska vállmagassága. Farka széles a tövénél, a vége felé elkeskenyedő. Közepes hosszúságú lábai aránylanak a test többi részéhez. Csontozata közepesen nehéz - nem finom és nem is durva. Mancsai közepesen nagyok és kerekdedek.

FEJ

Ék alakú feje aránylik testéhez, és hosszabb, mint amilyen széles, finoman átmenetes. Orra közepesen hosszú és egyenes, a felső szemhéj vonalánál kapcsolódik a homlokhoz. Pofája kerek, nincs rajta szembetűnő bajuszpárna mögötti bemélyedés (pinch). Álla erőteljes, és oldalról nézve egy vonalban áll a felső ajakkal és az orrtükörrel. A kiállításon adott pontszámok tükrözik, mennyire fontos a fülek formája és állása - a fülekre majdnem az összes pontszámok harminc százalékát adja a zsűri. A fülek soha nem lehetnek szögletesek, mindig lekerekítettnek kell lenniük, a hátrahajló görbület mindig finom, körkörös ívű kell legyen. Fülei egyébként közepesen nagyok, és a fej két sarkán helyezkednek el. Alapjuk széles és nyitott, végük hajlékony. Meglehetősen nagy szemei dió formájúak - tetejük ovális, alsó részük pedig kerek, közöttük egyszemnyi távolság van. Enyhén dőlnek.

SZŐRZET

Kétféle American curl létezik, rövid és hosszú szőrű. A hosszú szőrűeknek finom, selymes és lelapuló középhosszú a bundája, nagyon csekély aljszőrzete van, vagy egyáltalán nincs, farka telt és bozontos. A rövid szőrnek bundája lágy, selymes, testhez simuló, és nem lehet bolyhos; a hosszú szőrű egyedekhez hasonlóan náluk is csak kevés aljszőrzet lehet, vagy egyáltalán semmi.

SZÍNEK ÉS MINTÁZAT - ÁLTALÁNOSSÁGBAN

Mivel rengeteg fajta ősük van, az American curlt szinte minden színben tenyésztik. Ezek lehetnek akár a tanyasi macska színek, mint a fekete, vörös, kék, krém, teknőctarka, cirmos mintával vagy anélkül, ezüst aljszőrzettel, bár-milyen mennyiségű fehér színnel, vagy egyszínű fehér, egészen a keleti színekig és faktorokig, mint a lila, a csokoládé, a colorpoint. A fajtát nem igazán tenyésztik színre, így több különböző színű és rajzolatú kölyök születhet egyazon alomban.

MEGJEGYZÉS

• Időközben felfedezték, hogy a gén, amely a hátrahajló fülformáért felelős, elkülönülten domináns, és többféleképpen is kifejeződhet. Annak kiderítésére, hogy negatív tulajdonságok is öröklődnek-e a fülformáért felelős génnel, kísérleti keresztezéseket hajtottak végre a tenyésztési program nagyon korai szakaszában, Shulamith első almából származó alomtestvéreket kereszteztek egymással. Ebből egészséges kölykök születtek, amely erős bizonyítéka annak, hogy semmiféle rendellenesség nem hozható összefüggésbe a mutációval. Későbbi keresztezések és kutatások azt vizsgálták, hogy kialakulhatnak-e rendellenességek, többek között az ízületekben, a farokban, a gerincben vagy a fülben - semmiféle probléma nem jelentkezett.

• Nem kétséges, hogy az American curl legfontosabb külső jellegzetessége a fülformája. A fülnek különböző mértékű elhajlása lehet. A hajlott fülűek között találkozhatunk olyan macskával is, amelynek szinte egyáltalán nem kunkorodik a füle, és olyannal is, ahol a fül szinte göndörödik. A fajta egyedei születéskor normál fülekkel rendelkeznek, a hajlás legkésőbb tíznapos korban elkezdődik. Ezután a fülek újra egyenesedni kezdenek, de végső formájukat tizenhat hetes korukra elérik. Kivételes esetben előfordulhat, hogy a fül formája nem hajlik meg, és egyenesen álló marad.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.