Thai macska

A thai ma ismert sziámi macska régebbi változata. Az 1950-es években a sziámi tenyésztésben új irány indult el: a tenyésztők igyekeztek fokozatosan megújítani a fejformát, a füleket, a gerincoszlopot, majd kialakult a sziámi cicák új standardja. A régi és az új típusú sziámik körül rengeteg vita alakult ki tenyésztői körökben, a régi változat nevét is elveszítette, így vette fel a thai nevet. Míg a sziámi macska karcsú, a thai cica teltebb, gömbölydedebb formájú. A sziámiakhoz hasonlóan a thai cicák is roppant intelligensek és beszédesek, aktív gazdit igényelnek.

Eredet A KEZDET

A thai macska története, melyet neveznek még hagyományos vagy klasszikus sziáminak is, párhuzamos a sziámiéval. Mint sok más fajta, az idők folyamán a sziámi is több típusváltozáson esett át. Karcsúbb és sokkal elegánsabb lett, és feje, fülei és szemei is megváltoztak. Ezek a változások igen rövid idő alatt következtek be; csak 1980-ban változtattak meg több mindent a sziámi fajtastandardjában, miután a karcsú, sokkal modernebb sziámi kezdett dominálni a kiállításokon. Ám voltak tenyésztők, akik sokkal inkább a „régi” sziámit kedvelték, és nem gondolták, hogy előnyös lenne, ha válogatott tenyésztéssel egy extra elegáns macskát hoznának létre. Ők hűségesek maradtak a „régi” típushoz. Hamar kiderült azonban, hogy a kiállításokon ezzel a típussal nem visznek haza túl sok díjat; azok a karcsú, „új” sziáminak vannak fenntartva. A régi típusú sziámit tenyésztők tehát fokozatosan kiszorultak a kiállítói körből. Szép csendben tenyésztették tovább imádott, régi típusú sziámi macskáikat. Nem voltak egyedül, mert egyre több sziámi-tulajdonosnak nem tetszett az új, modern fajta. Mikor elveszítették idős állataikat, szerették volna, ha ismét hasonló, tömzsibb macskát kaptak volna, nem pedig egy: puccosabb változatot. Sőt, voltak olyan országok is, ahol akkor még nem terjedt el az új sziámi, és ahol még mindig a régi fajtát tenyésztették és állították ki. Tehát a régi típusú sziámi soha nem tűnt el, de létét beárnyékolta a modern sziámi, amely oly jól teljesített a kiállításokon is.

JELENKORI TÖRTÉNET

Voltak, akik ezt sajnálták, és még többen lettek, miután a régi fajta tenyésztői közül páran már úgy gondolták, hogy nem is törzskönyveztetik állataikat. Mivel a régi típus többé nem felelt meg a modern fajtakövetelményeknek, elhatározták, hogy „thai” néven új fajtanevet vezetnek be, emellett pedig kisebb létszámban a „hagyományos sziámi” elnevezést is használták. Megegyeztek, hogy a thai macskákat az 1934- ben felállított fajtastandard alapján kell zsűrizni. Tehát a thai nem egy új fajta. Ugyanaz a genetikai háttere, mint a modern sziáminak, de tenyésztői elkötelezték magukat annak, hogy a régi sziámi típust fenntartsák. A thai nemzetközileg is egyre több támogatót és tenyésztőt tudhat magáénak. Mivel nagyrészt a modern sziámi az, amelyet sziámiként jegyeznek be, a thaitenyésztőknek időnként vissza kell nyúlniuk az olyan törzskönyv nélküli egyedekhez, melyek megfelelnek a régi típus követelményeinek, de ismert, fajtatiszta sziámi hátterük van. Olyan országokból is behoznak sziámi macskákat, ahol az „új” típus még nem honosodott meg, és némelyik tenyésztő a Távol-Keletről származó „utcai sziámikat” is bevonja a tenyésztési programba. A thai fajtát még nem mindenütt jegyzik be, de ismerve az irántuk tanúsított érdeklődést és a tenyésztők és rajongók elhivatottságát, ez csak idő kérdése.

JELLEM

A thai barátságos, társaságkedvelő macska, és boldogságához elengedhetetlen, hogy vissza-jelzéseket kapjon gazdájától. Egészében véve kevésbé „zűrösek”, mint egy átlagos sziámi. A thai macskák jól kijönnek kutyákkal, és más macskákkal való kapcsolatuk is kitűnő.

GONDOZÁS

A thai gondozása nem túl bonyolult. Gyakran elegendő az is, ha rendszeresen simogatjuk a szőrét. Szőrváltáskor időnként nem árt átfésülni bundáját.

KÜLLEM / TEST

Ideális esetben a thai közepes-nagy macska, robusztus, de elegáns megjelenésű, háta enyhén boltíves. Izmos nyaka közepes hosszúságú. Lábai szintén izmosak, és aránylanak a test méreteihez, mancsai enyhén kerekdedek. Hosszúságban és vastagságban farka aránylik a többi testrészhez, a farktő inkább széles, a vége felé elkeskenyedő, vége kissé hegyes.

FEJ

A fej közepes hosszúságú és szélességű. A szemek közepesen nagy méretűek. A felső szemhéj mandula alakú, az alsó szemhéj valamivel kerekdedebb. A szem formája se túl kerek, se túl keskeny nem lehet, és elhelyezkedésük nem lehet túlságosan döntött. Az orrvonal szemmagasságban enyhén megtörik, de semmiképpen nincs rajta stop. A kerek, jól fejlett pofazacskók aránylanak a fej többi részéhez. Az áll erős, és oldalról nézve egy vonalban van az orrtükörrel. A közepesen nagy fülek széles alapúak, és inkább a fej szélén, mint tetején helyezkednek el. Nagyon kevés fülszőrzet megengedett.

SZŐRZET

A bunda puha és rugalmas. Az aljszőrzet nem kívánatos. SZÍNEK ÉS MINTÁZAT - ÁLTALÁNOSSÁGBAN

A thait minden klasszikus sziámi színben tenyésztik - fóka jegy, kék jegy, csokoládé jegy és lila jegy, valamint ezen színek cirmos változataiban. A szemszín tiszta, élénk kék. Csakúgy, mint a sziáminál, a hagyományos sziámi vagy thai macskáknál a sötét árnyékok kialakulása a testen idősebb korban (leginkább a fóka és kék jegyűeknél) szinte elkerülhetetlen.

MEGJEGYZÉS

A fajta elnevezése, thai, Thaiföldről, a korábbi Sziámból származik, ahol a sziámi macskák először megjelentek.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.