Selkirk rex macska

A selkirk rex egyike a legújabb természetes macskafajtáknak, amely egy, Montana államban talált Miss DePesto of Noface nevű házimacska hölgytől eredeztethető. A többi rexfajtával ellentétben a selkirknél a göndör szőrt domináns gén okozza. A selkirk rexek bundája lehet rövid vagy hosszú, gondozásuk is szerint kell, hogy történjen. A fésülést azonban nem szabad túlzásba vinni, különben kifésüljük a "dauert" a macskából! Nagy testű, nehéz csontú cicák, egészséges, strapabíró jószágok, göndör szőrük miatt minden gazdi büszkeségei, igazi látványosságok a macskakiállításokon.

EREDET

Az első Selkirk Rex 1987 júliusában látta meg a napvilágot az Egyesült Államokban, a Montana állambeli Sheridan városában. A házimacskaalomban volt egy kék-krém és fehér, furcsa szőrzetű nőstény kiscica is. Hosszas kerülő úton az állat egy montanai perzsatenyésztőhöz, Jeri Newmanhez került, aki elnevezte „Miss DePesto of Noface”-nek. Tizennégy hónaposán Jeri pároztatta őt fekete perzsa kandúrjával, „Photo Finish of Deekay”-jel. Az egyesülésből hat kiscica született 1988. július 4-én, ebből háromnak Miss DePestóhoz hasonló göndör szőre volt - egy fekete és fehér hímnek, egy fekete nősténynek és egy teknőctarka nősténynek. így tehát kiderült, hogy a szőrzet kialakulásáért felelős gén domináns öröklött. Jeri Newman elhatározta, hogy erre épít. Tisztában volt vele, hogy DePestónak gyönyörű és különleges a szőre, de nem túl szép macska. DePesto nagy, súlyos testét igen vékony lábakon hordozta, és pofája kedvetlenséget tükrözött. Jeri ezért úgy döntött, hogy az új, göndör szőrt okozó gént inkább egy kerekdedebb, barátságosabb kinézetű fajtával párosítja, mint amilyen a brit rövid szőrű. „NoFace Oscar Kowalski”, a már említett első DePesto-alomból származó fekete és fehér hím anyjával együtt nagyon sokat lendített a fajta alakulásán. DePesto öt almot szült, egyet egy perzsa hímtől, kettőt fiától, Oscartól, egyet egy arany-árnyait perzsától, és egyet egy ismeretlen kandúrtól, miután egyik tüzelésekor sikerült kiszöknie. A fajta fejlődését később amerikai rövid szőrűek, brit rövid szőrűek, perzsák és egzotikusak segítették. A Selkirk Rex először az 1990 januárjában, Salt Laké Cityben megrendezett C. F. A.-kiállításon jelent meg. 1992 februárjában az amerikai C. F. A. bejegyezte, de a hivatalos elismerést csak 2000. május 1-jén kapta meg. Eközben a Selkirk Rex viszonylag népszerű, de még mindig fejlesztés alatt álló fajtává nőtte ki magát. A génállomány szélesítésére, és a Selkirk Rex ideális típusának eléréséhez még ma is használnak más fajtákat. Az amerikai rövid szőrűvel való keresztezés már tiltott, de perzsákat, egzotikust és brit rövid szőrűt a mai napig használnak, bár elfogadják, hogy ez csak átmenetileg hasznos. A tenyésztők elgondolása az, hogy 2015-re a fajta olyan széles génállománnyal és egységes típussal rendelkezik majd, hogy többé nem lesz szükség más fajtákkal való keresztezésre. A fajta viszonylag nagy népszerűségnek örvend Amerikában, de Európában már kevésbé ismert a macskaszerető közönség körében.

JELLEM

Ha végignézzük, mely fajták segítségével jött létre a Selkirk Rex, nem kérdéses, hogy miért barátságos, társaságkedvelő, toleráns és szeretetre méltó macska. Szeretetteljes, jól viselkedik és kedveli az emberek társaságát. Nagyon jól kijön a gyerekekkel, más macskákkal és kutyákkal is. Élvezi a játékot, azt, ha felmászhat mindenhová, de nem hiperaktív macska. Ha egészen fiatalon hozzászokik a lakásba zárt élethez, jó esély van rá, hogy később nem fog a szabad levegő után vágyakozni. Gazdájukat gyakran megnevettetik a néha torzonborz ki-nézetükkel, vicces, imádnivaló tekintetükkel és bohóckodásukkal.

GONDOZÁS

Szőre puha tapintású, melybe laza, nem gubancolódó fürtök vegyülnek. A Selkirk Rex szőre lehet akár hosszú, akár rövid, egyik változat sem igényel túlzott fésülést. A Devon és Cornish Rexszel ellentétben ez a fajta ugyanúgy vedlik, mint a normál szőrzetű macskák. Tavasszal és kora nyáron kezdik elhullatni szőrüket, ebben az időszakban gyakrabban kell törődni vele. Érdemes csínján bánni a kefével, mert szőrzete hamar megsínyli a túl sok kefélést, és kihullik, a göndör fürtök pedig könnyen kihúzódhatnak. Ha kiállításra szeretnénk vinni, meg kell fürdetni. Legjobb, ha napokkal az esemény előtt tesszük ezt, méghozzá olyan samponnal, amely nem tartalmaz „térfogatnövelő” összetevőket. Ettől a bunda túl súlyossá válik, és nem omlik lazán, ahogy kellene. Fürdetés után törülközővel kell megszárítani, majd alaposan átkefélni a szőrét. Ha a megfelelő sampont használtuk, a göndör fürtök - amelyeket a kefe esetleg kihúzott egyenesre - visszaugranak eredeti formájukra fél órán belül. Végül közvetlenül a bírák elé lépés előtt érdemes a szőrt finoman benedvesíteni speciális spray segítségével, így a fürtök kézzel még jobban felfrissíthetek. A Selkirk Rex-gazdák úgy tartják, hogy az ivartalanított állatok szőre összességében szebb, mivel nincsenek kitéve a hormoningadozás által okozott változásoknak.

TEST

A Selkirk Rex teste visszafogottan tömzsi, törzse szögletes. A fajta egyedei izmosak, és csontjaik viszonylag nehezek. A lábak közepes hosszúságúak, a mancsok pedig nagyok és kerekek. A vastag farok vége lekerekített.

FEJ

A Selkirk Rex feje kerek, koponyája széles, közepesen nagy, orrvonalán stop látható. Fülei közepesen nagyok, távol vannak egymástól, végük lekerekített. Szemei távol ülnek egymástól, nagyok és kerekek.

SZŐRZET

Léteznek rövid és hosszú szőrű Selkirk Rex macskák. Dupla bundájuk mindkét esetben szép és lágy, bolyhos és rugalmas. A kifejlett példány farkán és a nyaka körül több göndör fürt található, mint a test többi részén. Hátán bundája finomabb. Nagyon kívánatosak a laza, rugalmas fürtök, amelyek nem gabalyodnak egymásba. A bajusz minden esetben göndör. Legkönnyebben ez alapján lehet a kölyköknél már pár napos korban megállapítani, hogy göndör szőrűek-e, vagy sem - a bajusz ugyan-is, ha a kölyök göndör szőrű, nem egyenes, hanem kunkorodik. A göndör fürtökkel születő kölykök eme gyönyörű tartozékaikat általában hat hónapos korukban elveszítik. A a fürtök visszanőnek nyolc-tíz hónapos korban. Mindent egybevetve körülbelül kétéves korukra alakul ki végleges szőrzetük. A fiatal egyedeknél éppen ezért a kiállításon a fő hangsúly a felépítésen és a típuson van, és kevésbé szigorúan nézik a szőrzetet. A fürtök struktúrája és mennyisége eltérő, és időszakosan megváltozhat a hormonok hatására is.

SZÍNEK ÉS MINTÁZAT - ÁLTALÁNOSSÁGBAN

Selkirk Rexszel szinte minden színben és mintában találkozhatunk. Az egyszerű házimacskáknál tapasztalható „természetes” színek mellett - vörös, teknőctarka, fekete, fehér, kék, fehérrel vagy a nélkül, ezüst vagy füstszín és cirmos - a Selkirk Rex lehet még point mintázatú és kék szemű, mint a sziámi. Minden szemszín megengedett, de természetesen lényeges, hogy a szín kifejező és mély legyen, amennyire csak lehetséges.

MEGJEGYZÉS

• Mivel a Selkirk Rex göndör szőréért felelős gén domináns öröklött, előfordulhat, hogy két Selkirk Rex pároztatásából a göndör szőrű cicák mellett egy vagy több normál szőrű kölyök születik.

• A Selkirk Rex név Jeri Newmantől származik - „Selkirk” mostohaapjának keresztneve volt, és családja iránti tiszteletből nevezte el így a fajtát. így tehát a Selkirk Rex, más Rex fajtákkal ellentétben nem egy régió után kapta fajtanevét.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.