Pixie-Bob macska

A Pixie-Bob történetét titokzatosság övezi. Egyesek úgy vélik, hogy az állat a vadonból származik, valószínű, hogy hiúzok és tanyasi macskák szándékos keresztezésével hozták létre. Viszont a vérvizsgálatok kimutatták, hogy a fajta nem hordoz „vad” géneket. Bárhogy is történt, az vitathatatlan, hogy ezeket az állatokat olyan aura veszi körül, melyben keveredik a vadság a barátságos és nyugodt természettel, és ezek így együttesen adják a Pixie-Bob hatalmas vonzerejét. A fajta nevének első felét egy „Pixie” nevű nőstényről kapta. Két „egyszerű” macskától született, és az amerikai macskabarát, Carol Ann Brewer talált rá, akit a macska hiúzra emlékeztetett. Nevének második fele az amerikai hiúztól ered (American Bobcat). Pixie gyönyörű, nagy testű nőstény volt, úgy nézett ki, mint a vadonban élő hiúzok, és Carol Ann Brewer szerette volna a nőstény tulajdonságait továbbörökíteni egy macskafajtában. Jó néhány tenyésztő sietett segítségére, többek között Bernida Flynn, Gail Chanev és Pam Richcreek, ők kezdték el a tenyésztési programot, melyben szinte csak félig elvadult, Pixie jellegzetességeit hordozó macskák vettek részt. Az örökítési programot már a kezdetektől nagyon komolyan vették, és akik részt vettek benne - és ma is részt vesznek -, elkötelezettjei a fajtának. 1968-ban a fajta bajnoki státust kapott a T. I. C. A.-tól, az egyik legjelentősebb koordináló macskaszervezettől. A fajtát legjobban az Egyesült Államokban ismerik, de ma már Amerikán túl is növekszik népszerűségük.

JELLEM

A Pixie-Bob barátságos, kiegyensúlyozott, könnyű természetű macska. Rajongóik „álruhás kutyáknak” hívják őket, mert annyira hasonlit viselkedésük a kutyákéhoz. Szeretik a babusgatást, és általánosságban jól kijönnek más macskákkal, kutyákkal és gyerekekkel. Mivel egy kiválasztott emberhez kötődnek, az idegenekhez általában inkább fenntartásokkal közelednek.

GONDOZÁS

A Pixie-Bob gondozása nem jelent túl sok fáradságot. Heti egyszeri kefélés mind a rövid, mind a hosszú szőrű fajta számára szükséges. Mivel a hímek különösen nagyok és súlyosak lehetnek (hét-kilenc kilót vagy még többet is nyomhatnak, a nőstények súlya általában ennek kétharmada), alapfelszerelésként be kell szerezni egy erős kaparóállványt, nagyméretű almos tálat és extra nagy méretű szállítódobozt.

KÜLLEM TEST

A Pixie-Bob izmos teste közepesen nagytól nagy méretig terjed. Különösen kiálló lapockái miatt a macskának tipikus ringó járása van. A csípő kicsit feljebb helyezkedik el, mint a vállak. A fajta jellemzője a mély, erőteljes horpasz (a nem behúzott has vonala) és a széles, jól fejlett mellkas. A csontszerkezet kerekded és súlyos. A hímek harminc százalékkal súlyosabbak és sokkal izmosabbak, mint a nőstények. A farok rövid és hajlékony. Lehetnek benne kunkorok vagy csomók, de hossza nem érhet a bokánál lejjebb. Lábai hosszúak, csontjai nehezek, és a mancsok szinte kerekek. A polidaktília (több lábujj) megengedett, lábanként maximum hét ujjig.

FEJ

A kiállításokon a pontszámok felél a fej és az „arc” kapja, s a tenyésztők is úgy vélik, hogy a hiúzra hasonlító fej egy különösen fontos jellegzetessége a fajtának. Szemből nézve a fej széles, fordított körte formára hasonlít. A homlok enyhén domború. Az orr nagy, a pofa pedig széles és hosszú. A Pixie-Bobnak húsos bajuszpárnája van. A pofazacskók jól fejlettek, az áll nagy, kerek és húsos. Ezeknek a macskáknak feltűnően ívelt szemöldökük van. A szemek közepesen nagyok, mélyen ülők, és egymástól körülbelül egyszemnyi távolságra vannak. A felső szemhéj egyenes, az alsó enyhén ívelt. A szemzug egy vonalban van a fültővel. A nagy fülek mélyen a fej hátsó részén ülnek, és kívánatos a hiúzféle fülvégi pamacs.

SZŐRZET

A Pixie-Bob lehet rövid és hosszú szőrű is. Mindkét szőrtípus víztaszító. A rövid szőrnek bundájának enyhén el kell állnia a testtől. A szőrzet hosszabb a hason, mint a test többi részén. A hosszú szőrű Pixie-Bob bundája félhosszú. Szőrzete a háton, a hason és a farok végén hosszabb, mint a test többi részén. A fejen található szőrzet hosszú, de nem alkot gallért a nyak körül.

SZÍN ÉS MINTÁZAT - ÁLTALÁNOSSÁGBAN

A Pixie-Bobot csakis pettyes cirmos, sötét-szürke tövű szőrzettel fogadják el. Alapszíne meleg, a szőrszálakon fekete vagy barna spriccelés látható, a szőrvég fehér. A szemek színe aranytól barnáig változhat, és a zöld szín is elfogadott. A rézszín (narancs) és a kék szemszín nem megengedett.

MEGJEGYZÉS

• Mivel Pixie apja több lábujjú kandúr volt, és a polidaktília domináns öröklött tulajdonság, a Pixie-Bobok egy része a normálisnál több lábujjal rendelkezik. Ez az egyetlen fajta, ahol a több lábujjúság megengedett, bár időnként más fajtáknál, például a Maine Coonnál is előfordul.

• A fajta egyedei lassan fejlődnek, és akár egészen négyéves korukig gyarapodhatnak méretben és súlyban is.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.