Peterbald macska

A peterbald, vagy pétervári szfinx a szfinxhez hasonlóan kopasz macska, oroszországi fajta, amely 1992-ben don szfinx és keleti rövid szőrű macska keresztezéséből jött létre. Igazi különlegesség, hogy a cica teljesen kopasz, sokszor még bajsza sincs, ez a tulajdonsága genetikai mutáció eredménye. Gazdájához nagy ragaszkodó, kedves jószág, macskaszőrre allergiásoknak ideális. Természetesen kizárólag lakásban tartható. Mivel kopaszok, ezért melegebb a testhőmérsékletük, mint más cicáknak, és a "fűtés" érdekében 40%-kal többet is esznek. Szintén a meleg miatt nagyon szeretnek napozni is, de vigyázni kell, mert ilyenkor leéghet a bőrük. A körömvágás és a fülpucolás nagyon fontos, olykor-olykor meg is lehet mosdatni őket, ezt nagyon szeretik. Bőrük kissé gumiszerű, puha tapintású, a tenyésztők szerint "olyan, mint a babapopsi".

A Peterbald egy nagyon újnak számító orosz szőrtelen macska, amelyet a Don szfinxből fejlesztettek ki. 1993-ban, tíz évvel azután, hogy1 a Don szfinx tenyésztési programját elindították, egy fekete-csíkos, elegáns felépítésű Don szfinx hímet, a Szentpéterváron élő "Afinguen Myth"-et pároztatták egy orientális típusú, teknőctarka nősténnyel, "Radma Vöm Jagerhofi"-fal. A nászból született bájos kölyköket Szentpéterváron gyönyörűnek találták, ez adta az ötletet a tenyésztőknek, hogy elkezdjenek dolgozni egy karcsú, elegáns, orientális típusú szőrtelen macskán, ehhez pedig Don szfinxeket, sziámikat és keleti rövid szőrűeket használtak. Az orosz Don szfinx fejlesztésénél főleg házimacskákat használtak (és használnak ma is), így a fajta inkább darabosabb felépítésű. Az új, elegáns kopasz macska neve "Peterbald" lett a "bald" (kopasz) és származási helye, Szentpétervár kombinációjából. Sziámi és keleti rövid szőrű macskákat használtak a tenyésztési programban (ma is őket használják), ezenkívül pedig - nagyon kis létszámban - orosz kékeket. Emellett még karcsú, elegáns Don szfinxeket is bevonnak. A fajtát főleg Szentpéterváron és környékén tenyésztik, de néhányan más országokban is foglalkoznak vele, köztük Németországban és az Egyesült Államokban is.

JELLEM

A fajta közismerten barátságos, nyitott és intelligens természetű. Nagyon sok figyelmet igényel gazdájától, csak így tehető boldoggá. A Peterbaldok nagyon jól kijönnek más macskákkal, kutyákkal, és egyéb háziállatokkal is.

GONDOZÁS

E fajta gondozása megegyezik azzal a szfinx-ével.

KÜLLEM / TEST

Teste robusztus, hosszú és izmos, mégis kecses felépítésű. Karcsú, hosszú nyakát egyenesen felfelé tartja. Lábai hosszúak és erőteljesek, de finom csontozatúak. Mancsai oválisak. Farka hosszú és ostorszerű.

FEJ

Feje ék alakú, homloka lapos, orrvonala pedig szinte teljesen egyenes. Pofája erőteljes, bajusz-párnái mögött nincs bemélyedés (ránc). Hegyes fülei nagyok, széles alapúak, és követik a fej ék alakú vonalát. Szemei oválisak és közepes nagyságúak. Álla erős, de nem túlságosan.

SZŐRZET/BŐR

A Peterbald bőre rugalmas, puha és ráncos. Kis pihés szőrzet megengedett, ahogyan a hosszabb szőrszálak is a füleken, a farkon, a mancsokon, a pofán, főként a fiatal, kétéves kor alatti állatoknál.

SZÍNEK ÉS MINTÁZATOK

Minden szín és kombináció megengedett, még a sziámi rajzolat is. A szemszín általában zöldes arany, kivéve a "point" állatoknál, ahol a szemszín kék.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.