Nebelung macska

A KEZDETEK

Úgy tartják, hogy a macskakiállítások korai időszakaiban, a tizenkilencedik század vége felé az Oroszországból származó hosszú szőrű orosz kék macskákat nagy’ becsben tartották. Mára valahogy mégis szép csendben eltűntek a színpadokról. Bár hosszú szőrű kölykök akkor is születtek, és most is születnek rövid szőrű orosz macskáktól, a tenyésztők komolyabban soha nem foglalkoztak azzal, hogy külön fajtaként tenyésszék ezeket az egyedeket. A kölykök létezését sokszor eltitkolták, háziállatként használták őket - mivel az általános vélemény az volt, hogy az orosz kék mindezek ellenére rövid szőrű fajta. Mikor az 1990-es években Mrs. Cora Cobb, a Nebelung fajta megalapítója azt szorgalmazta, hogy ezeket a macskákat is jegyezzék be mint hosszú szőrű orosz kékeket, több oroszkék-tenyésztő rosszallását fejezte ki. Ma már tudjuk, hogy a hosszú szőrű orosz kékek eredetileg nem az orosz kék fajtától származnak. 1984 augusztusában a coloradói Denverben hím kölyök született egy fekete, rövid szőrű, nem fajtatiszta anyától és egy orosz kékhez hasonló apától. A hattagú alomban egyedül neki volt hosszú szőre. A kölyköt Cora Cobb meglátta fia házában, és magához vette. Elnevezte „Siegfried”-nek, Wagner Nibelungbeli hőse után. Öt hónap múlva újabb alom született ugyanattól az orosz kékhez hasonló hímtől, amelyben volt egy hosszú szőrű nőstény, gyönyörű ezüstös csillogású, puha bundával. Cora ezt a kölyköt is hazavitte, és elnevezte „Brunhildé”-nek, a nevet ismét a Ringből választotta. Májusban megszülettek Siegfried és Brunhilde első közös utódai. A kölykök Siegfried típusát és Brunhilde bundáját örökölték.

JELENKORI TÖRTÉNET

A T. I. C. A. genetikus szakértője és mások segítségével Cora tenyésztési programba kezdett, és megírta az első fajtastandardot. A genetikus tanácsára az új fajta neve az orosz kék hosszú szőrű variánsa lett, a követelményeknél pedig az orosz kék fajtastandardját vették alapul. A leírásban az egyetlen különbség, természetesen, a szőrzet hosszúsága volt. Később ezt két további szemponttal egészítették ki, mivel a T. I. C. A. vezetése úgy gondolta, hogy a Nebelung nem kell, hogy az orosz kék tökéletes hosszú szőrű mása legyen. A változtatások a méretben és a szemszínben történtek - a Nebelungnak egy hajszálnyival, de nagyobb testűnek kell lennie rövid szőrű párjánál, a szem színét pedig kevésbé kritikusan kell vizsgálni. 1987-ben a T. I. C. A. volt az első olyan nagy, fajtaszövetségeket tömörítő szervezet, amely bejegyezte a Nebelungot. A fajta tíz évet töltött az „új fajták és színek” (N. B. C.) osztályban, majd 1997. május 1-jén bajnoki státust kapott. A törzskönyv kiadására jogosult más szervezetek, köztük a W. C. F. elismerése csak később következett. Eme könyv kiadásának pillanatában annyi tudható, hogy a Nebelungot az USA egyes államaiban, Oroszországban és különböző európai országokban tenyésztik. A fajta még mindig ritkaságnak számít.

JELLEM

A Nebelung játékos, kedves, aktív és okos macska, szereti a babusgatást, és nagyon szoros kapcsolatot alakít ki az emberekkel. Jellegzetesen bátortalan, félős, különösen idegenekkel és kisgyerekekkel szemben távolságtartó.

GONDOZÁS

Szőrzete nem igényel különösebb gondoskodást - időnként azért nem árt fésűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat.

KÜLLEM / TEST

A Nebelung közepesen nagy macska, visszafogottan orientális típus. Első ránézésre elegáns benyomást kell tennie, de igazából erősebb fel-építésű, mint ahogy elsőre tűnik. Teste hosszú és izmos. Lábai hosszúak és vékonyak, mancsai oválisak, lábujjai közül szőrpamacsok lógnak. A faroknak, ha maga mellé hajtja, minden esetben el kell érnie a lapockák vonalát. A nőstények átlagos, kívánt súlya három-négy kilogramm, a hímeké négy-öt kilogramm. A nyak hosszú és kecses, bár hosszú szőre miatt nyaka rövidebbnek látszik, mint amilyen valójában.

FEJ

Feje ék alakú, fülei szembetűnően nagyok, és követik a fej vonalát. Oldalról nézve a homlok nagyon enyhe árokkal kapcsolódik az orrvonalhoz - az orron nincs stop, és nem „római” típusú (kidudorodó), és nem is teljesen egyenes, bár annak tűnik. Profilból nézve az orrtükör teteje egyenes vonalban áll a jól fejlett állal. A bajuszpárnák „kitüremkednek”, pajkos kinézetet kölcsönözve ezzel a macskának. A szemei enyhén ovális alakúak, közepesen nagyok, és távol ülnek egy-mástól.

SZŐRZET

A Nebelung szőre hosszú, puha és selymes, víz-lepergető fedőszőrrel, és dús, gyapjas aljszőrzettel rendelkezik. A szőr hossza egyénenként változó, de leghosszabbnak mindig a farokszőrzetnek kell lennie. Az aljszőrzet nyáron természetesen vékonyabb, mint télen. A fajtára jellemző a bricsesz és a hosszú szőrű, bozontos farok. A hímeknek van gallérjuk, a nőstényeknek általában nincs.

SZÍN

A szőrzet ezüst csillogású kék (a fekete fakult változata). Fedőszőrzete hosszú, ezért a szőr-szálak ezüst vége gyakran nem látszik, így a Nebelung sötétebbnek tűnik, mint az orosz kék. Nem kívánatos a fehér szőrszál vagy a fehér foltosság. A kölyköknél előfordulhat szellemrajzolat, amely felnőtté válásuk után eltűnik. A szem színe sokkal több sárgát tartalmaz, mint az orosz kéké. A zöld szemszín egy átmeneti sárgás árnyalatból fejlődik ki, de a kölykök szemének szegélye nyolc hónapos korukra már zöld színt kell öltsön, mely később az egész íriszen elterjed. Minél mélyebb a zöld szín, annál jobb. Két évbe is beletelhet, mire a végleges szemszín kialakul. Az orrtükör pala-szürke.

MEGJEGYZÉS

• A „Nibelung” szót „Nebelung”-ra változtatták, hogy angolul nehogy rosszul ejtsék ki a nevet, utólag pedig különösen jó döntésnek bizonyul, hiszen a „nebel” („köd”) szó nagyon is illik a fajtára.

• A macskaszervezetek nagy része engedélyezi a Nebelungok orosz kékekkel való pároztatását. A keresztezésekből született első generációs kölykök szőre általában rövid, ezért őket „Nebelung-variánsoknak” hívják. Ezeket a kölyköket csak a Nebelung-tenyésztésben szabad használni, az orosz kéknél nem. A rövid szőrű orosz kéktől született hosszú szőrű kölyköket természetesen szintén be lehet vonni a Nebelungok tenyésztésébe. Egyébként Oroszországban is vannak olyan tenyésztők, akik kifejezetten hosszú szőrű orosz kékeket próbálnak tenyészteni.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.