La perm (göndör szőrű) macska

A La Perm története 1986-ban az Oregon állambeli Dallasban kezdődött. Linda Koehl egy tanyasi macskaalomban felfedezett egy kopasz kiscicát. A kölyök felcseperedett, és körülbelül két hónapos korára lassanként kinőtt göndör szőrzete. Linda megtartotta a fekete cirmost, és elnevezte „Curly”-nek - a macska ezután a farmon élt, és kölykei is születtek. Évről évre egyre több göndör szőrű kiscica látott napvilágot Linda Koehl farmján, mindannyian Curly leszármazottai voltak. Tenyésztési programot indítottak, amelyben a göndör szőrű macskák mellett főleg házimacskák vettek részt, de volt, hogy fajtatiszta macskákat is bevontak, például ocicatet.

1995-ben a T. I. C. A. szervezet engedélyezte a La Perm felvételét az N. B. C. (új tenyészszín) osztályba. 1997-ben az Egyesült Államokban megalakult az L. P. S. A. (Amerikai La Perm Egyesület) azzal a céllal, hogy reklámozza a fajtát, és bajnoki státust szerezzen neki. Az ezt követő években több országba is elkerült a fajta. A T. I. C. A.-tól 2003 májusában kapta meg a bajnoki státust, ekkorra a La Perm már számos más országban is elismertté vált. Jelenleg az alábbi országokban tenyésztik: Dél-Afrika, Hollandia, Németország, Oroszország, Új-Zéland és Nagy-Britannia.

Jellem

A La Perm barátságos, aktív és intelligens fajta. Szeret a figyelem középpontjában lenni, és részt venni mindenben. Jól alkalmazkodik más macskákhoz, kutyákhoz és gyerekekhez.

GONDOZÁS

Akár rövid szőrű, akár hosszú szőrű az állat, kevés gondoskodást igényel. Nem vedlik túl erősen, de más fajtákhoz hasonlóan bundája megritkul, főleg tavasszal. Azzal használunk legtöbbet szőrének, ha nem keféljük. Ahogy a dauerok hajú embereknél is, náluk is tapasztalható, hogy a kefe kihúzza a hullámokat. A fajtát tartók azt ajánlják, hogy körkefével vagy nagyon ritka fogú fésűvel szép lassan, óvatosan próbáljuk fésülni bundáját. Emellett két-három havonta érdemes megfürdetni, törülközővel finoman megtörölgetni, azután hagyni meleg helyen, hajszárító nélkül megszáradni. Ettől hullámai újra visszanyerik gyönyörű formájukat. Fürdetni kiállítás előtt is ajánlatos, de legfeljebb pár nappal, hogy bundája elég időt kapjon regenerálódásra.

KÜLLEM / TEST

A La Perm közepesen nagy, kicsit orientális típusú macska, súlyosabb, mint amilyennek lát-szik. Lábai közepesen hosszúak, és aránylanak a többi testrészhez, csontszerkezete közepesen finom. Mancsai kerekek. Mellső lábai kissé rövidebbek, mint a hátsók. Egyenesen álló nyaka közepesen hosszú, és aránylik a test többi részéhez. A farok hossza aránylik a testhez, fokozatosan elvékonyodik.

FEJ

A koponya enyhén ék alakú, körvonala kerek. A pofa széles, a bajuszpárna mögött pici ránc látszik. A pofazacskók aránylanak az ék alakú fejhez. Álla erős. Az ivarérett hímeknek erős kandúrpofájuk lehet. Közepes-nagyméretű fülei úgy állnak, hogy követik a fej ék alakját. Szemei közepesen nagyok és kifejezők. Ha a macska pihen, szeme mandulavágású, mikor éberen figyel, kerek.

SZŐRZET

A La Perm közepesen lágy, laza fürtös és hullámos bundája kicsit eláll a testétől. Lehet rövid vagy hosszú szőrű. A hímeknél és a nőstényeknél is előfordulhat a gallér - minél göndörebb, annál jobban mutat -, és mindkettőnek tömött, súlyos bundával kell rendelkeznie. A szőrhossztól függetlenül a hiúzhoz hasonló fül - végi bojt nagyon kívánatos.

SZÍNEK ÉS MINTÁZATOK

Minden szín, mintázat és ezek kombinációja megengedett.

MEGJEGYZÉS

• Curly, az első La Perm cica kopaszon született, és ez a fajta egyedeinél még ma is előfordul időnként. Megeshet az is, hogy a teljesen kifejlett La Perm időlegesen hullatja a szőrét, amikor tüzel.

• Megtörténhet, hogy két La Permnek nem göndör szőrű kölyke születik. Nagyon ritka, hogy ezeknek a kölyköknek később göndör bundája alakuljon ki, legtöbbjük sima szőrű marad.

• Ennél a fajtánál a göndör szőrzet mutáció domináns öröklött tulajdonság.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.