Korat macska

A korat egy természetesen kialakult, tiszta vérű macskafajta, mely a Thaiföld északkeleti részén fekvő Korat tartományról kapta a nevét. Itt olyan nagy becsben tartották ezt a cicát, hogy templomokban nevelték őket, kereskedésükre pedig mindenféle korlátozásokat szabtak. Egy korat gazdája csak az lehetett, akinek nem voltak vétkei és bűnös múltja. A thaiföldiek a si-sawat - jó szerencsét - nevet adták neki, és ősi dokumentumaikban bundája színét a mennybolt és az ezüst színéhez, a szemeit pedig lótuszlevélen ülő harmatcseppekhez hasonlították. A korat nagyon mozgékony állat, ugyanakkor elővigyázatos is, idegenekkel szemben bizalmatlan. Gazdájához ugyanakkor ragaszkodó, könnyen alkalmazkodik. Mivel nagyon aktív, a legjobb, ha minél nagyobb tér áll rendelkezésére. Érdekes tulajdonsága, hogy a különféle vegyszerekre más macskákhoz képes sokkal érzékenyebb, így az antibiotikumokat is nehezen viseli.

EREDET

A korát fajta természetesen alakult ki. Nevét származási helyéről, a thaiföldi Cao Nguyen Khorat tartományról kapta. Ezen a vidéken évszázadok óta élnek karcsú, egyszínű kék, zöld szemű macskák. A Bangkok Múzeumban található ősi papirusz verseskönyvben (Smud Klioi) található az a vers, amely a következőképpen írja le a koratot: "színe mint a Dók Lao (egyfajta ezüstös virág), szőre sima, színe mint a felhő, vége mint az ezüst. Szeme úgy ragyog, mint hajnali harmat a lótuszlevélen". F.zt a faj-tát alkalmanként szerencsehozó nászajándék-ként is szokták adni. Nyilvánvaló, hogy ezek az állatok már évszázadok óta Thaiföldön élnek, és csak néhány állatot adtak el külföldieknek. Az első koratot, melyet származási országán kívül, Londonban mutatták be egy 1896-os kiállításon, Thaiföldről hozta be gazdája. Akkoriban kék sziámiként állították ki, de ma már valószínűsíthető, hogy korai volt. Később további utalásokat találtak arra, hogy ilyen macskákat Thaiföldről nyugatra szállítottak, de egészen 1959- ig alig-alig lehetett a fajtával találkozni származási helyén kívül. Ebben az évben az oregoni Jean Johnson két koratot kapott ("Nara" és "Dara") Amerika thaiföldi nagykövetétől, és nyugaton elindult a tenyésztési program iránti érdeklődés. Ezután még több korát macska érkezett Thaiföldről. A fajtaszövetség, a Korát Macskatartók Szövetsége működése beindult, amely megtiltotta a más fajtákkal való keresztezést, és előírta, hogy minden törzskönyvben csak és kizárólag thai-földi ősök szerepelhetnek. Az 1970-es években a koratok elérték Angliát és Hollandiát is. Ma már többé nem ismeretlen fajta, és szinte valamennyi szövetség elismeri. Ennek ellenére még mindig különleges fajtának számít, és kevés tenyésztő foglalkozik vele a világon.

JELLEM

A korát nagyon szeretetteljes macska, és gyakran egy valakit választ ki a családban, akihez különlegesen kötődik. Nagyon megszenvedik, ha gazdájuknak meg kell osztani a figyelmet több különböző háziállat között is. Boldoggá az teszi őket, ha igazi figyelmet kapnak. Ettől függetlenül nagyon jól kijönnek más macskákkal, és a kutyákkal való kapcsolatukis első osztályú. Ugyanez vonatkozik a gyerekekre is - a gyerek-korat kombináció általában jól működik, bár ezek a macskák kevésbé valók zajos házba, ahol kisgyerek van. A korát nagyon intelligens és gyorsan tanul: akár mi tanítjuk (például pórázon sétálni vagy apportírozni), akár magától tanul meg valamit (például kinyitni az ajtót vagy a csapot). Nagyon aktívak, szeretnek felmászni mindenre, és játszani, ezt nagy odaadással művelik. A koratgazdák büszkék arra, hogy játék közben ezek a macskák semmit nem törnek össze. Úgy tartják, hogy a korát nagyon csendes fajta, de ez nem igaz a fajta minden egyedére. Rengeteg olyan korát van, amelyik éjjel-nappal képes "csacsogni". Hangjuk dallamos és lágy.

GONDOZÁS

A koratot rendben tartani nagyon egyszerű. Általában heti egyszeri, finom sörtés kefével való fésülés szükséges, hogy a szoktatás része legyen.

Küllem / TEST

A korát közepesen nagy, izmos macska (három-négy’ kiló a súlya). Hátsó lábai kicsit hosszabbak a mellsőknél, mancsai kicsik és oválisak. A farok közepesen hosszú, vége lekerekített.

FEJ

A macskának szív alakú feje van, pofája nem túl hosszúkás, álla erős. A homlok széles és lapos. Az orr nagyon rövid, és enyhe stop látható rajta. A közepesen nagy fülek széles alapúak, és nagyon magasan ülnek Nagy szemei csillogóak és enyhén dőlnek, amikor a macska éber, szemei elkerekednek.

SZŐRZET

A bunda szép, csillogó és finom, tapintásra selymes. Mivel nincs aljszőrzete, ezért szorosan simul a testhez.

SZÍNEK

A fajtát csak ezüst-szürke (kék) színben fogadják el. Jellegzetessége, hogy a szőrszálak vége ezüstszínű, így a bunda egészében ezüstös benyomást kelt. A koratnak nem szabad hogy fehér szőrszálai vagy foltjai legyenek. A szemek színe tiszta zöld. A legtöbb koratnál időbe telik, mire kifejlődik a végleges szemszín; akár négy év is eltelhet, mire elnyeri végső színét - ezt megelőzően zöldessárga.

MEGJEGYZÉS

• Thaiföldön a fajtát "Si-Sawat"-nak (a sawat egyfajta vöröses dió-, magfajta) vagy "Koraj"-nak hívják. A "Si-Sawat" szabad fordításban annyit jelent: "szerencsehozó".

• Ahogy más természetes fajtáknál, a koratnál is tiltott a más fajtákkal való keresztezés.

• Időnként hallani arról, hogy colorpoint korát születik. Bár gyönyörűek, mégsem felelnek meg a fajtastandard által felállított követelményeknek, vagyis az egyszínű kék szőrzetszínnek.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.