Havanna brown macska

EREDET

A havanna fajta történetének kezdete a keleti rövid szőrűekhez kapcsolódik. Amikor az 1950-es években brit tenyésztők elhatározták, hogy létrehoznak teljesen színezett sziámikat, a csokoládébarna színre koncentráltak. Ezt a színt, mely hamar népszerűvé vált, „havanna” névre keresztelték. A kaliforniai El Monte-ban élő Elsie Quinn 1956-ban hozta be az első havannát Amerikába Angliából. A nőstény macskát „Roofsprin- ger Mahogany Quinn”-nek hívták, őt később egy szintén angol import során szerzett hím¬mel, „Laurentide Brown Pilgrim of Norwood”- dal pároztatták. Az egyesülésből született köly¬kök voltak Amerikában a havanna fajta alapjai. Még több macskát hoztak, és még több kölyök született, majd 1964-ben a fajta a havanna (Ha- vana Brown) nevet kapta Amerikában, és bajnoki státust nyert a C. E A.-tól. Innentől a keleti rövid szőrű és a havanna útjai szétváltak, mivel a brit tenyésztés a sziámira leginkább hasonlító egyedek kiválogatásával folytatódott, míg az amerikaiak saját havanna egyebeiket szerették volna olyannak megőrizni, amilyenek a behozatalkor voltak. Egy idő után az angol és az amerikai havannák oly sok mindenben különböztek már, hogy két különböző fajtának lehet tekinteni. Míg Angliában és Európában a keleti rövid szőrűek testfelépítése ugyanolyan, mint a sziámié, a havannák testalkata már kevésbé keleties, inkább az orosz kékre hasonlít. A havanna viszonylag ritka amerikai fajta, és Amerikán kívül csak elvétve találkozhatunk velük.

JELLEM

A havanna kellemes, nagyon emberközeli és társaságkedvelő tagja a családnak. Ez a fajta nagyon igényli az igazi társas létet, leg-inkább gazdájától, de ha ez nem lehetséges, saját fajtatársaival is jól kijön. Az orientális fajtáktól eltérően nekik meglehetősen szerény a hangjuk. A hozzáértők azt mondják, hogy a havanna nagyon különleges módon jelzi, ha figyelemre van szüksége; visszahúzott karmú mancsával megbökdösi gazdáját, hogy ráirányítsa valamire a figyelmét. A havannák nagyon jól kijönnek más macskákkal, de kutyákkal és gyerekekkel is.

GONDOZÁS

A havanna szőrzetének ápolása nem túl nagy feladat. Elég hetente egyszer átfésülni sűrű fogazatú fésűvel, és hogy szőre szépen ragyogjon, elég áttörölgetni nedves szarvasbőrrel.

KÜLLEM /TEST

A havanna közepes méretű, izmos macska, nyaka közepes hosszúságú, és testfelépítésének félúton kell lennie a sziámi és az európai fajták között. Elegáns lábaival magasnak látszik, hát¬só lábai kicsit hosszabbak, mint a mellsők. Tömzsi mancsai oválisak. Farka közepesen hosszú és vastag, a vége felé elkeskenyedő, a töve nem lehet túlságosan széles.

FEJ

Fejének hossza nagyobb, mint szélessége, felülről nézve fokozatosan szűkül a kerek, elég keskeny pofa felé, bajuszpárnája mögött tiszta törésvonal látható. Elölről nézve a pofarész szinte szögletes, az összbenyomást még jobban hang¬súlyozza a jól fejlett áll. Fülei nagyok, végük le¬kerekített. A közepes nagyságú szemek oválisak és nagyon kifejezők.

SZŐRZET

A szőrzet rövid, testhez simuló és csillogó. Színek A havannát két színben tenyésztik - csokoládé és annak fakult változata, a lila. A lilát, melyet keleti lilának is neveznek, igazából nem minden macskaszövetség ismeri el. Mindkét változatnál a szemszínnek zöldnek kell lennie; minél mélyebb az árnyalat, annál jobb. A kölykök rendelkezhetnek szellemrajzolattal, melyek későbbi fejlődésük során végleg eltűnnek.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.