Devon rex macska

A devon rex szőrzete bár a cornish rexhez hasonlóan puha hullámos, a szőr göndörségét mégis gén okozza, mint a cornish rexnél. A devon rexek ősatyja egy Kirlee nevű kandúr, aki az angliai Devonshire-ben látta a napvilágot 1959-ben. A mai devon rexek is mind Kirlee-re ütnek: manószerű kinézet, hullámos szőrzet, nagy fülek és óriási, kíváncsi tekintet jellemzi őket. A cica izmos testű, széles mellkasú állat, végtagjai rövidek. A devon rexek bundája egyedenként különbözik, de még a cica élete során is változhat. Jellemét tekintve a devon rex, intelligens, barátságos, kíváncsi cica. Egyes tenyésztők úgy vélik, a devon rex egy macska, egy majom, illetve Dennis, a komisz keveréke. Aktívak, játékosak, felfedezővágyuk újabb, és újabb kalandokba sodorja őket. Mindemellett nagy emberszeretőek, vállon, ölben ülve szívesen tartózkodnak. Mivel bundájuk viszonylag vékony, imádják a meleg helyeket, mint például a kandallópárkányt, a katódsugárcsöves tévé- és monitortetőt, különféle fűtőtesteket. A cicák hideg téli éjszakákon ágymelegítőnek is kiválóak! Túlzott gondozást nem igényelnek, a füleket néha meg kell tisztítani, hébe-hóba egy-egy fürdő, és körömvágás megteszi. Fésülni, kefélni nem szabad bundáját, mert a finom szőrzet megsínyli!

A KEZDETEK / DEVON REX A Devon Rex története az 1960-as években az angliai Devon megyéből indul. Itt élt Beryl Cox, egy elhagyatott ónbánya tőszomszédságában. Egy napon egy kóbor kandúr, melynek igencsak különös kinézete volt - göndör szőre volt -, feltűnt a háznál. Beryl megpróbálta becsalogatni, de nem járt sikerrel - a macska félt az emberektől -, de sikerült elkapnia egy teknőctarka és fehér nőstényt, amely előzőleg visszatért a vadonba, és láthatóan vemhes volt. A nőstény megszült, és az egyik hím kölyök ugyanolyan göndör szőrrel született, mint az a bizonyos kóbor kandúr. Beryl megtartotta ezt a kölyköt, és elnevezte "Kirlee"-nek. Felnőve a macska nemcsak szőrfelépítése miatt volt furcsa, hanem különösen kicsi feje, nagy fülei és nagy szemei miatt is. Nem sokkal ezután Beryl olvasott egy hasonlóan göndör szőrű, Cornwallban talált macskáról. Több ember is azon munkálkodott, hogy ezzel a hímmel megalapozzanak egy új fajtát, amelynek legalapvetőbb jellegzetessége a göndör szőrzet. Beryl kapcsolatba lépett az új fajta - amely időközben a Rex nevet kapta - néhány tenyésztőjével ezek közül, akik rábeszélték, hogy engedje, hogy kandúrja részt vehessen a tenyésztési programban. Kirlee Derbyba költözött, Ágnes és Susan Wattshoz. Mindenki meglepetésére Kirlee és egy göndör szőrű nőstény nászából csak finom egyenes szőrű kölykök születtek. Ezáltal kiderült, hogy Kirlee göndör szőréért nem ugyanaz a gén felelős, amely a Cornish Rex hullámos szőrzetéért. Később Kirleet néhány saját leszármazott nőstényével pároztatták, valamint más fajtákkal, köztük brit rövid szőrűvel is. Végül, több generációval később, megszülettek az első göndör szőrű kölykök.

JELENKORI TÖRTÉNET

Mivel Kirlee különbözött kinézetében a cornwalli macskáktól, elhatározták, hogy két külön tenyésztési programot indítanak. A Cornwall-ból származó macskák lettek a Cornish Rexek, míg Kirlee leszármazottai a Devon Rexek. Mindkét Rex fajta támogatója a Colorpoint és A. O. V. (Minden Más Változat) Klub volt. A klub lefektette mindkét fajta követelmény-rendszerét, amelyek iránt egyre több ember érdeklődött, és mind többen szerették volna tenyészteni őket. 1964-ben megalakult a Rex Macska Klub, és a Colorpoint és A. O. V. Klub is nevet változtatott, innentől nevük Colorpoint Rex-szőrzetű és A. O. V. Klub lett. A két szervezet együttműködésének és munkájuknak köszönhetően a G. C. C. R mindkét fajtát bejegyezte 1967-ben. A Devon Rex új országokat hódított meg, köztük az Egyesült Államokat is, ahová az első példány 1968-ban érkezett, és Marian és Anita White tulajdonába került. 1972-ben az A. C. R A. is bejegyezte a fajtát, és az első amerikai Devon Rex fajtaklub is megalakult 1979-ben. A C. F. A. egészen 1983-ig nem ismerte el a fajtát. Ma már ismerősként köszöntik őket a világ valamennyi kiállításán, de igazán népszerűvé, vonzóvá soha nem váltak. Ezért inkább csak a legelhivatottabb rajongói tenyésztik. Nagyon ritkán új vért is kereszteznek a vérvonalakkal.

JELLEM

Bár a Devon Rex külleme már önmagában is magával ragadó, legtöbb rajongója mégis temperamentumát találja a fajta legvonzóbb tulajdonságának. Eleven, társasági, szeretnivaló és aktív állat. Remekül kijön más macskákkal, de különösen jó a kapcsolata a kutyákkal és a gyerekekkel. Nem tolakodó, de szeret mindenben részt venni, mindenbe beleüti az orrát. Bármit csinálunk, a Devon Rex ül és nézi, vagy velünk együtt csinálja. Imádja a simogatást és a babusgatást, de ugyanígy élvezi a játékot is. Természetéből fakadóan szereti az emberi társaságot, nyitott, tűréshatára magas, ezért mindenféle dologra meg lehet tanítani, így szinte kutyához hasonló a viselkedése. A Devonok nagy része tud pórázzal sétálni, apportírozni, sőt az "Ül!" parancsszót is érti.

GONDOZÁS

A Devon Rex szőre nem igényel sok gondozást. A sörtés kefével végzett heti egyszeri fésülés elegendő. Bár a Rex fajtát időnként ajánlják azoknak, akik macskaszőr-allergiában szenvednek, vigyázni kell vele. A szőrallergiás embernél ugyanúgy jelentkezhet allergiás reakció a Devon Rex göndör szőrétől is. A fajta jellegzetessége a viszonylag magas faggyútermelés, ezt megfigyelhetjük a szfinxnél is. A lerakódás következtében a szőrzet zsíros lehet vagy zsírosnak tűnhet, ekkor fürdetésre van szükség. Fülei is több zsír termelnek, mint más fajták, ezért rendszeresen ellenőrizni kell, és a lerakodott fülzsírt el kell távolítani.

KÜLLEM / TEST

A Devon Rex robusztus, izmos, méltóságteljes és közepesen hosszú testű macska, mellkasa széles. Elegáns lábai erőteljesek, kissé hosszítottak, mancsai kicsik és oválisak. Farka közepesen hosszú és elvékonyodik. Nyaka karcsú.

FEJ

A fejforma a fajta egyik jellegzetessége; a gaz-dák elmondása alapján a pofa széles, szív alakú. A fej telt és széles, rövid ék alakot formáz a fül körvonalaival, a pofacsontokkal és a bajuszpárnákkal. Az orrvonalon mintha stop len-ne, a kerek homlok a lapos fejtetőhöz kapcsolódik. A rövid pofazacskók jól fejlettek, a bajuszpárnák pedig kiemelkednek; a bajusz és a szemöldök göndör. Az áll erőteljes. Az ovális, nagy szemek tiszták és élénk színűek, messze ülnek egymástól, a külső szemzug a fül felé húzódik. Fülei nagyok, alacsonyan tűzöttek, alapjuk széles, lekerekített végeik finom szőrrel borítottak. A fülvégi és a fül hátsó részén lévő szőrpamacs megengedett.

SZŐRZET

A macska testét tömör szőrzet fedi. Legvastagabb az oldalán, a hátán, valamint a farkon, a lábakon, a pofán és a füleken, és kevésbé tömött a fejtetőn, a nyakon, a mellkason és a hason. Hibának számít, ha valahol kopasz folt látható. A szőr textúrája finom, lágy és tömött, szerkezete hullámos vagy göndör.

SZÍNEK ÉS MINTÁZAT - ÁLTALÁNOSSÁGBAN

Minden szín, minta és kombináció megengedett. így hát minden színnel és színkombinációval találkozhatunk a Devon Rexnél, ide értve a Si-Rex mintázatot (sziámi rajzolat), a pettyes mintát, a cirmos mintákat, az egyszínű fehérséget, a füstszínt és az ezüstöt is.

MEGJEGYZÉS

• A Devon Rex szőre nemcsak genetikailag különbözik a Cornish Rexétől. A Devon Rexnek van koronaszőre, aljszőrzete és pihés szőrzete is, mindhárom hullámos. A Cornish Rexnek nincs koronaszőre, ezért bundája sokkal puhább, és nem tűnik olyan "ápolatlannak", mint a Devon Rexé.

• Szokatlan kinézete, fura fejformája és szemeinek állása miatt a Devon Rex elnyerte a "pudlimacska" becenevet.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.