Bohém / Cseh rex macska

A Bohém Rex még ma is nagyon ritka fajta, és csak a volt keleti blokk egyes országaiban és Oroszországban tenyésztik. A Bohém Rex története a német Rex-szel kezdődik. 1947-ben Berlinben megszületett Lämmchen, a göndör szőrű nőstény, ő lett a német Rex első számú őse. A tenyésztők szerettek volna Lämmchen kivételes küllemére egy új fajtát alapítani, de más fajtákkal is keresztezni kellett ahhoz, hogy megelőzzék a súlyos beltenyésztést. A háború utáni Berlinben szinte lehetetlen volt a vasfüggönyön túli országokkal fajtatiszta macskákat cserélni. A keletnémet tenyésztők a német Rex fajta megalapozásakor azokat a macskákat használták, amelyek rendelkezésükre álltak helyben, valamint többek között perzsákat. Általában ezeknél a keresztezéseknél egy már létező fajta egyedét és egy fejlesztés alatt álló fajta egyedét pároztatják, de nem a létező fajta tenyésztésére, hanem egy új létrehozására. Nyilvánvalóan Kelet-Németországban nem ez történt. A német Rex göndör szőréért felelős recesszív öröklött gén „besurrant” az akkori keleti blokk perzsaállományába. így történhetett az, hogy 1965-ben a keletnémet Von Sonneck perzsatenyészetében egyszer csak göndör szőrű perzsa kölykök születtek. Később egyre több göndör perzsa született, közülük pár a csehszlovákiai Liberec városában, 1981-ben. Egyes tenyésztők megpróbáltak új fajtát alapítani a göndör perzsákból, de ez nehéz feladatnak bizonyult. Annak fényében, hogy a perzsák között nem volt megszokott dolog a göndör szőrű mutáció, és ezt még a más országok tenyésztőivel való kommunikáció korlátozottsága is nehezítette, csak egy maroknyi tenyésztői csapat maradt, akik tovább próbálkoztak a fajta megalapozásával. A nehézségek ellenére hűségesen ápolták az új fajtát, amely így végül fenn-maradt. 1991-ben elkészült egy átmeneti fajta-standard, és három évvel később a fajtanevet is elfogadták- a Bohém Rex nevét Bohémiáról, a Cseh Köztársaság fővárosát, Prágát körülvevő régióról kapta. A Bohém Rexet még mindig csak nagyon szűk körben tenyésztik, leginkább Csehországban.

Jellem

A Bohém Rex temperamentuma teljes egészében megegyezik a perzsáéval.

GONDOZÁS

Hasonlóképpen kell gondozni a Bohém Rexet, mint a perzsát (lásd: Perzsa). Azért azt meg kell jegyezni, hogy a Bohém Rex göndör szőrével nagyon óvatosan kell bánni fésüléskor, mert könnyen gubancolódik.

KÜLLEM / TEST

A Bohém Rex közepes-nagy macska, nyaka rövid és erős. Zömök, alacsony, mellkasa széles, vállai masszívak, a háta széles. Egész teste jól izmok. Lábai rövidek, vastagok és erőteljesek. Nagy mancsain a lábujjak közül kilógó szőrpamacs kívánatos. Farka meglehetősen rövid, aránylik a testhez, vége enyhén lekerekített.

FEJ

Feje kerek és masszív, koponyája széles. Homloka domború, pofája telt. Orra rövid és széles, a szemek között feltűnő stop látszik. A stop (az orrvonal törése) nem lehet feljebb, mint a felső szemhéj, de az alsó alatt sem. Álla erőteljes, állkapcsa pedig széles és erőteljes. Nagy szemei kerekek, távol ülnek egymástól, kedvesség és nyitottság tükröződik bennük. Kis fülei lekerekítettek, és a koponya alsó részén helyezkednek el. Szőre közepesen hosszú - hosszú, tömött, látványos gallérral, a mellső lábakat pedig bri- csesz takarja. A pofán és a füleken lévő rövid szőrzeten kívül a bunda többi része göndör. A mellkasát, az oldalát, a lágyékát fedő szőrzet, valamint a bricsesz szőre spirál alakban göndörödik. A lapocka, a hát és a farok szőrzete kevésbé látványos. Bajusza göndör.

SZÍNEK

A Bohém Rexet a perzsa összes elfogadott színében tenyésztik; eddig a tenyésztők főleg a vörösre, a krémre és a bikolorra koncentráltak.

MEGJEGYZÉS

• 1994 áprilisában kísérletképpen kereszteztek egy Cornish Rexet egy Bohém Rexszel. Céljuk ezzel az volt, hogy kiderítsék, vajon ugyanaz a gén okozza-e mindkettőjüknél a göndör szőrzetet. Valóban, minden kölyök göndör szőrrel jött világra. Ezzel bebizonyosodott, hogy a Bohém Rex göndör fürtjeiért ugyanaz a gén (r) felelős, amely a Cornish Rex rövid göndör szőréért, és így a német Rex bundájáért is.

• Időnként világra jönnek a származási helyen - vagyis a volt keleti blokk országain - kívül is göndör szőrű perzsák, ahogy Hollandiában is történt 2001-ben. A legtöbb perzsatenyésztő ennek nem igazán örül, és a „melléktermék” kölyköket általában háziállat minőségben adják el. Ez sajnálatos tény, mivel ezeket a göndör perzsákat jól lehetne hasznosítani Csehországban a Bohém Rex-állomány kiszélesítésében.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.