Amerikai drótszőrű macska

EREDET

A minden amerikai drótszőrű ősének tekintett macskát a New York állambeli Veronában fedezték fel. A vörös és fehér hím, „Council Rock Farmhouse Adam of Hí Fi”, két tanyasi macska kölykeként egy istállóban látta meg a napvilágot 1966-ban. Hím és nőstény testvérei mind normál szőrzettel születtek, de Adam rögtön felhívta magára a figyelmet különös bundájával. Adam és egyik lánytestvére Mrs. O’Shea-hez kerültek, később egymással pároztatták őket. A négy kölyökből kettő az Adamhez hasonló drótszőrrel született, ezért O’Shea tenyésztési programot indított, hogy megalapozza ezt a mutáns fajtát. A túlzott beltenyésztés megelőzése végett rendszeresen vontak be amerikai rövid szőrű macskákat a programba. A C. F. A. macskaszervezet 1967-ben kezdte regisztrálni az állatokat, de egészen 1978-ig kellett várni arra, hogy a fajta bajnoki státust kapjon. Az amerikai drótszőrűt kizárólag az Egyesült Államokban tenyésztik, és csak nagyon kevés kerül az országhatáron kívülre.

JELLEM

Az amerikai drótszőrű temperamentuma hasonlatos az amerikai rövid szőrűéhez. Ugyanúgy barátságos, emellett stabil és könnyen kezelhető, és a legkülönfélébb családi környezetben is jól érzi magát. Más macskákkal és háziállatokkal összességében jól kijön, és gyere-kekkel való kapcsolata is kiváló. Hangja lágy, de nem sokat hallatja.

GONDOZÁS

Drótszerű szőrét könnyen rendben lehet tartani. A vedlési időszaktól eltekintve elegendő hetente egyszer átkefélni szőrét, utána pedig erős fésűvel átfésülni. Ha kiállításra viszik, általában legfeljebb egy héttel az esemény előtt fürdetik meg, így a bundának van ideje regenerálódni.

KÜLLEM / TEST

Az amerikai rövid szőrű izmos, közepestől nagy méretig terjedő, igen kerekded macska. Vaskos lábainak hossza aránylik a test többi részéhez. Csontszerkezete átlagosnak mondható. Mancsai erőteljesek és kerekek, talppárnái pedig erősek. Farkának hossza aránylik testméreteihez. A farok fokozatosan elkeskenyedik, vége szépen lekerekített. A fejnek aránylania kell a test többi részéhez, és kerekded benyomást kell keltenie. Pofacsontja kiálló, a pofazacskók és az áll jól fejlettek. Bajuszpárnái mögött finom ránc látható („bajusztörés" avagy a bajuszpárna mögötti bemélyedés). Fülei közepes nagyságúak, végük enyhén lekerekített, egymástól távol helyezkednek el. Nagy, kerek szemei szintén távol ülnek egymástól. Oldalról nézve orrvonala kissé ívelt, de nem lehet rajta stop.

SZŐRZET

Az amerikai drótszőrű bodros szőrzete durva, erős felépítésű, rövid, de nem túlságosan. Hasán a szőr kicsit lágyabb. A szőrszálak egyen-ként lehetnek spirálisak vagy végük visszahajtott. Bundája rugalmas, ezenfelül tömöttnek és vastagnak kell lennie, és semmiképpen sem olyannak, mint a Rex macskák rövidebb és finomabb szerkezetű, lágyabb tapintású szőre. Soha nem lehet annyira hosszú vagy lágy, hogy hullámos legyen. Az amerikai drótszőrű bajusza göndör, ugyanez vonatkozik a fül belsejében lévő szőrzetre is.

SZÍNEK

Az amerikai drótszőrűt ugyanazokban a színekben tenyésztik, mint az amerikai rövid szőrűt. Nem szabad a távol-keleti természetes színekben tenyészteni, ilyen a fahéj, az őzbarna, a csokoládé, a lila, a spriccelt cirmos és a részben albínó faktorok (sziámi, tonkinéz, burma).

MEGJEGYZÉS

• Az amerikai drótszőrű szőréért felelős gén domináns öröklött.

• Különös szőrstruktúrája miatt a fajta kiérdemelte a „macskavilág punkja” becenevet.

• Mrs. O’Shea nemcsak az amerikai drótszőrű felfedezője volt; ő tenyésztett először Amerikában német Rex macskát is (lásd: Német Rex).

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.