Amerikai burma macska

EREDET

Bár minden burma az eredeti amerikai Wong Mau-leszármazottaktól ered, és az első Angliába történő szállításukkor még mindannyian azonos típusúak voltak, az idők folyamán megjelentek a változatok. Az Amerikában tenyésztett burma típusa eltért az Európában (és Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában) kiállított macskáktól. Ez derül ki az 1958-ban Amerikában, a United Burmese Cat Fanciers (Egyesült Burma Macska Tenyésztők) által készített fajtaleírásból. Ez a standard előírta, hogy a macska fejformájának kereknek kell lennie, lapos felületek sehol nem megengedettek, akár elölről, akár profilból nézzük. A pofának rövidnek és jó felépítésűnek kell lennie, nagy, kerek, kiszögellések nélküli szemekkel. Összessé¬gében a macskának „kerek” benyomást kell keltenie bármely szemszögből nézve, és ez az, amit az amerikai tenyésztők célként tűztek ki. Ennek eredménye egy teljesen más burmatípus lett, mint amit más országokban tenyésztettek (és tenyésztenek a mai napig is). A fajta nép¬szerűségének csúcsát Amerikában az 1970-es években érte el; ez alatt az idő alatt a burma a harmadik legnépszerűbb macskafajta volt, közvetlenül a perzsa és a sziámi után. A burma ma is rendkívül népszerű, és Amerikában rendszeresen szerepel a kiállításokon.

JELLEM

Az amerikai típusú burma alapjaiban nem különbözik az európai típustól, jellemét tekintve. Ezek a burmák ugyanúgy szeretetteljesek, sok törődést és kapcsolatot igényelnek ahhoz, hogy boldogok legyenek, és hogy barátságos, készséges természetük legyen. Az amerikai burmatartók sokszor "tépőzáras macskának" nevezik kedvencüket, mivel úgy ragadnak gazdájukra, és követik őket, bárhová is mennek a lakásban. Ez nem azt jelenti, hogy engedelmesek és alkalmazkodóak - tudják, hogy mit akarnak, és azt állhatatosan ki is követelik maguknak. Sok más, szintén a Távol-Keletről származó fajtához hasonlóan, ők is nagyon korán válnak ivaréretté. A nőstények tüzelési időszakai általában sokkal erősebbek és gyakoribbak, mint más fajta nőstényeié.

GONDOZÁS

A burmát elég egyszerű jó kondícióban tartani. Elegendő, ha rendszeresen simogatjuk, és hetente egyszer átkeféljük a bundáját. Ha nedves szarvasbőrrel áttörölgetjük, megőrizhető bundájának gyönyörű természetes csillogása. Kiállítás előtt pár nappal ajánlatos megfürdet-ni. A bundát hagyni kell meleg helyen, magától megszáradni, ne használjunk hajszárítót, mert attól fénytelenné válik a szőrzete.

KÜLLEM/TEST

A burma közepes-nagy testalkatú, jól izmolt, és tömör benyomást kelt. A macskának súlyosabbnak kell lennie, mint ahogy első ránézésre tűnik. A mellkas boltozatos, a lábak pedig aránylanak a test méreteihez. A farok egyenes és átlagos hosszúságú.

FEJ

A fej mindenütt kerek, lapos semmilyen szem-szögből nem lehet. A szemek arányosan helyezkednek el, fokozatosan lefelé haladva a pofazacskó jól fejlett, rövid, és illeszkedik a fej kerek formájához. Az áll kerek, a fogazat jól záródik. A közepes nagyságú fülek széles alapúak, végük lekerekített. Enyhén előredőlnek. A nagy, kerek szemek távol ülnek egymástól.

SZŐRZET

A rövid szőrzet szorosan simul a testhez, finom és csillogó, selymes tapintású.

SZÍNEK ÉS MINTÁZAT - ÁLTALÁNOSSÁGBAN

Az amerikai típusú burmát négy különböző színben tenyésztik - fekete (barna), pezsgő (csokoládé), kék és platina (lila). A szemszín sárga és arany között változik, kívánatos, hogy minél mélyebb és élénkebb árnyalatú legyen. A zöld szín nem megengedett.

MEGJEGYZÉS

Az egyszínű fekete amerikai típusú burmát "Bombay" néven külön fajtaként jegyzik. Típusában különbözik a brit fekete ázsiai fajtától, amelynek fekete példányait szintén "Bombay"-nek hívják (lásd még: Ázsiai).

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.