Német rex macska

1930-ban két kék hím kölyök született Königsbergben (Kelet-Poroszország, Németország, ma Kalinyingrád, Oroszország) egy orosz kék kandúrtól és egy „barna angóraként” leírt nősténytől. Mindkettő göndör szőrzettel rendelkezett. Ismeretes, hogy a kölykök közül az egyik, „Műnk”, felnőttként szabadon kószált, és nem volt ivartalanítva. Ennek köszönhetően lehet, hogy az ő közreműködésével terjedt el a göndör szőrért felelős gén. Műnk tizennégy évig élt. Sokkal később, már a második világháború után, Berlin utcáin újra feltűntek göndör szőrű macskák az 1950-es években. Nem ismeretes, hogy ezek Műnk leszármazottai voltak-e. Mivel Königsbergből és környékéről sokan jártak Berlinbe dolgozni a háború idején, ezért a feltételezés lehet, hogy igaz. Mégis, a német Rex történetét csak 1951- től jegyzik. Ebben az évben dr. Scheuer-Karpin állatorvos egy fekete, göndör szőrű nőstényt talált a kórház területén. Mikor megvizsgálta az állatot közelebbről, megállapította, hogy a macskának csak puha, hullámos aljszőrzete van, és nincs (durvább) fedőszőre, csakúgy, mint a Cornish Rexnek. A nőstény körülbelül négyéves lehetett, mikor dr. Scheuer-Karpin hazavitte. Az állatorvos kis védencét „Lämmchen”-nek nevezte el, ami „báránykát” jelent. Lämmchent később egy „Bläcki” nevű közönséges házimacskával pároztatta. A kölyköknek egységesen egyenes, normál szőrük volt. Dr. Scheuer-Karpin ezek után szerette volna Lämmchent egyik fiával pároztatni, hogy kiderítse, vajon a göndör szőrt recesszív gén okozza-e, de a nőstény csak Bläckit fogadta el partnerének, és csak később, Bläcki halála után sikerült fiával „Fridolin”-nal pároztatnia. Ez 1957-ben történt, amikor Lämmchen már körülbelül tízéves lehetett. Négy kölyök született a nászból - kettő normál szőrrel, kettő göndör szőrrel. Ebből kiderült, hogy a göndör szőrzet örökölhető, és az is, hogy recesszív módon.

SOKKAL KÉSŐBBI FEJLŐDÉSTÖRTÉNET

Dr. Scheuer-Karpin nagyon szerette volna ezt a mutációt egy új fajtaként meghonosítani, ám hazájában vajmi kevés segítséget kapott ehhez. Az adott történelmi korszak ismeretében ez érthető. Lämmchen pár leszármazottja Angliába került, és a Cornish Rex-tenyésztésben használták őket mint friss vér - mivel kiderült, hogy a német Rexnél ugyanaz a gén okozza a göndör szőrt, mint a Cornish Rexnél. Ekkor Németországban, főleg a keletnémet oldalon, még mindig voltak kitartó rajongók, akik szerették volna fenntartani az új fajtát. A genetikai állomány szélesítése érdekében a tenyésztésbe bevontak házimacskákat éppúgy, mint perzsákat és Devon Rexeket. Erre azért volt szükség, mert a vasfüggöny innenső oldalán igen kevés más alapanyag volt kéznél. Mindezek mellett azonban akkor is használtak és ma is használnak újonnan felfedezett, göndör szőrű macskákat a tenyésztési programokban. 1970-ben egy német Rex nőstény, „Jeanette vom Grund” feltűnt az együk legjelentősebb kiállításon Prágában, az akkori Csehszlovákiában. 1973-ban pár példány Nyugat - Németországba került, így picivel többen próbálták elterjeszteni az új fajtát. Bár a fajtát 1983-ban a FIFé bejegyezte, még mindig csak fejlesztési stádiumban van. Az első fajtaszövetség 2002-ben Németországban alakult.

JELLEM

A német Rex jellemzően barátságos, kiegyensúlyozott és kedves. Játékos, szeretetteljes, és nagyon könnyen alkalmazkodik, de utálja, ha egyedül hagyják. Ha német Rexet szeretnénk tartani, akkor biztosítsunk neki saját fajtájabeli játszótársat. Mindezek ellenére előfordul, hogy elnyomja a többieket macskatársaságban; ezért gondosan válasszunk neki társat. Hangja nagyon lágy és dallamos.

GONDOZÁS

1 Mivel bundája olyan, mint a Cornish Rexé, gondozni is hasonlóképpen kell. A német Rex bundája nem igényel különösebb gondozást. Jó állapotban lehet tartani a szőrét, ha rendszeresen simogatjuk. Kiállítás előtt általában meg szokták fürdetni, és a bírák elé lépés előtt nem árt át- törölgetni nedves ronggyal, ettől szőre visszanyeri gyönyörű hullámosságát.

TEST

A német Rex izmos, de nem súlyos vagy kövérkés macska. Teste közepesen hosszú, és minden szempontból kerekdedebb és tömzsibb, mint az elegáns Cornish Rex. Viszonylag karcsú lábai közepesen hosszúak, mancsai oválisak. Farka közepesen hosszú, erőteljes a tövénél, és a vége felé fokozatosan elkeskenyedik.

FEJ

A német Rex kerek fejformájához erőteljes pofazacskók és áll párosul. Orrvonalán enyhe bemélyedés látható. Kerek szemei közepes nagyságúak. Fülei nagyok és lekerekített végűek.

SZŐRZET

Bundája lágy, selymes struktúrájú, és göndör vagy hullámos lehet. A fajtára nem jellemző az erős korona-szőrzet.

SZÍNEK

A német Rexet bármilyen színben, mintában vagy ezek kombinációjában tenyészthetik.

MEGJEGYZÉS

• Időnként születnek hosszú szőrű német Rexek is, a perzsával való keresztezés logikus következményeként. Őket mégsem jegyzik be.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.