Don (szőrtelen) szfinx macska

1987-ben az orosz Jelena Kovaleva egy szinte teljesen kopasz, Rosztov (Oroszország) utcáin kóborló macskát talált. Megtartotta a kék teknőctarka nőstényt, és a „Varya” nevet adta ne-ki. Felnőve a macska még kopaszabb lett. Jelena arra gondolt, hogy ezt valamilyen gombás fertőzés okozhatja, ezért gombaölő gyógyszerekkel kezelte a macskát. Bármit próbált ki, a macska egyre kopaszabb lett. Végül kiderült, hogy a macskának egyszerűen nincs szőrzete - soha nem is volt -, így az okot máshol kellett keresni. Varya két, különböző orosz szőrtelen macskafajta ősének tekinthető - a Peterbald és a Don szfinx ősének, amelyet „Don szőrtelen- ként” is ismernek. Varya többé-kevésbé szabadon kószálhatott, így több, ismeretlen apától származó alma is született. A szaporulatok többségében egyes kölykök szőrtelenül születtek vagy részben kopaszon, és azután váltak teljesen szőrtelenné. Ebből kiderült, hogy Varya kopaszságát nem ugyanaz a gén okozza, amely a szfinxekét. A szfinxeknél a kopaszság recesszív öröklött, és ha Varya szőrtelensége is recesszív öröklött lett volna, akkor minden kölykének szőrösen kellett volna világra jönnie, így tehát Varya kopaszságát domináns öröklött gén okozta. Egyik kölyke, „Tschita” Irina Nemykinához került (Mythe-tenyészet), aki tenyésztési programba kezdett, és a fajtát „Don szfinxnek” nevezte el. A programban csak egy-szerű házimacskák és orosz kékek vettek részt, és vesznek részt a mai napig is. 1995-ben a fajtát bejegyezte a W. C. R, két évvel később pedig a T. I. C. A. Mivel a tenyésztők úgy válogattak, hogy a legszőrtelenebb macskákat használták a programban, a ma születő Don szfinx vérvonalbeli kölykök szinte teljesen kopaszok már születéskor is, és a részleges kopaszság már csak nagyon ritkán fordul elő.

JELLEM

A Don szfinx aktív, játékos és barátságos macska, kitűnően kijön más macskákkal, kutyákkal és háziállatokkal. Szereti a társaságot, és szeret a gazdája közelében lenni.

GONDOZÁS

A szőr hiánya miatt a Don szfinx bőrének ápolása megegyezik a szfinxével.

KÜLLEM / TEST

A Don szfinx közepesen nagy, izmos, erős csontozatú macska. Teste közepesen hosszú, mellkasa széles. Mancsai oválisak, lábujjai hosszúak és mozgékonyak. Hosszú farka erőteljes és hajlékony.

FEJ

Feje ék alakú, pofacsontja kiálló, szemöldöke pedig ívelt. Homloka lapos, orra közepesen hosszú. Pofája nem hosszú, bajuszpárnája pedig kiugró, mögötte bemélyedés látható. Nagy fülei magasan állnak, enyhén előredőlnek, végük lekerekített. Szemei közepes nagyságúak és mandulavágásúak. Enyhén döntve helyezkednek el.

SZŐRZET/BŐR

A bőrnek rugalmasnak és lazán állónak kell lennie. Előírás, hogy a ráncok függőlegesek legyenek, kivéve a homlokon, ahol előnyös a vízszintes ráncoltság. Jellegzetes még, ha ráncos a nyak, a mellső lábak és a lágyék. (Ritkás) szőrzetnek csak a pofán, a füleken, a lábakon és a farkon kell lennie. Télen előfordul, hogy a macska vékony szőrzetet növeszt. A farok végi kis szőrzet is megengedett. A kölykök gyakran kis szőrzettel jönnek világra, amely idővel teljesen eltűnik. A Don szfinxek szinte teljesen kopasszá kétéves korukra válnak. Göndör bajszuknak nagyon rövidnek vagy letértnek kell lennie.

SZÍNEK ÉS MINTÁZATOK

Minden szín, mintázat és ezek kombinációja megengedett.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.