Cornish rex macska

Első ránézésre roppant furcsa ufószerű, hullámos szőrű cicák a cornish rexek, melyeknek első példányai 1950-ben jöttek a világra az angoliai Cornwallban. Bundájuk hihetetlenül puha, hasonlították már selyemhez, bárány- vagy nyúlszőrhöz is. A cornish rexnek nemcsak a bundájuk, de a fejformájuk is meglehetősen különös: nagy fülükkel, erős állukkal és magas pofacsontjaikkal azonnal felismerhetőek. Finom bundájuk miatt télen mindenképpen lakásban tartandók. Jellemükre nézve ez a cicafajta nagyon emberszerető és barátságos típus, ugyanakkor és barátságos típus, ugyanakkor mozgékony, kíváncsi és játékos, néha már-már hiperaktív. Az eldobott tárgyakat kutya módra visszahozza, ha betanítjuk neki a mutatványt.

EREDET / A KEZDETEK

A Cornish Rex göndör szőrzetéért felelős gént először az angliai Cornwall megyében ismerték fel. 1950-ben itt született az első göndör szőrű kölyök Nina Ennismore egyik tanyasi anyamacskájától és egy ismeretlen kandúrtól. A „Kallibunker”-nek elnevezett vörös hím „mutáns” különös ismertetőjele volt, hogy nem rendelkezett koronaszőrrel - bundája kizárólag a puha, hullámos aljszőrzetből állt. Kallibunker továbbra is a tanyán élt, ám kétéves kora körül két tenyésztő, Biran Stir- ling-Webb és dr. A. C. Jude rábeszélte Ennismore-t, hogy kandúrját pároztassa saját anyjával, „Serena”-val. Szerették volna kideríteni, vajon Kallibunker szokatlan bundája öröklött tulajdonság-e. A feltevés igaznak bizonyult - négy kö- lyökből kettő göndör szőrrel jött világra. Mások is bátorították Mrs. Ennismore-t, hogy folytassa a tenyésztést azért, hogy erre a jellegzetességre egy új fajta alapulhasson. Így is lett, bár a korai időszakban a világ macskatenyésztői vajmi kevés segítséget nyújtottak, ezért nagyrészt csak magára számíthatott. Szinte lehetetlen, hogy valaki teljesen egyedül elindítson egy tenyésztési programot. A magas költségek, az egyre növekvő számú macskák folyamatos ápolása, a magas fokú beltenyésztés, az állandó orvosi költségek és a kölykök korai halála miatt Ennismorenak sajnos fel kellett adnia a próbálkozást, és számos macskát, köztük Kallibunkert is el kellett altatni. Mindez 1956-ban történt.

JELENKORI TÖRTÉNET

Kallibunker leszármazottai közül pár macska, köztük egy vemhes nőstény, 1957- ben egy kaliforniai tenyésztő, Frances Blancheri által Amerikába került. Később más amerikai tenyésztők is meglátták a lehetőséget a Cornish Rexben, így más, a korábban Angliában végzett tenyésztési programból származó állatok is gazdára találtak. A beltenyésztés elkerülése végett Amerikában több külső keresztezést is elvégeztek. Nem fajtatiszta macskákat is bevontak a programba, de részt vettek benne brit és amerikai rövid szőrűek, havannák, sziámik, burmák és orosz kékek is. Ennek eredményeképpen, és az inkább vékony testű macskák válogatásának köszönhetően az amerikai típusú Cornish Rex soványabb és durvább felépítésű lett. Később ismeretlen eredetű göndör szőrű macskákat is bevontak a programba. Annak ellenére, hogy a korai időszakban Ennismore nem tapasztalt a külvilág felől túl nagy lelkesedést macskái iránt, a fajtát azért Nagy- Britanniában is meg-őrizték. 1957 után olyan Cornish Rexekkel folytatták a tenyésztést, amelyek sokkal zömökebb felépítésűek voltak, mint tengerentúli rokonaik. Az 1970-es évek elején az amerikai vérvonalú Cornish Rexek vissza-kerültek Európába, ezzel egyesítették az „európai” és az „amerikai” típusokat. A faj-tát mind Angliában, mind Amerikában az 1960- as évek vége felé jegyezték be hivatalosan; ma már minden szervezet elfogadja, és a világ szinte valamennyi macskaszerető országában lehet velük találkozni. A Cornish Rex-állomány ma már elég nagy ahhoz, hogy egészséges legyen a populáció, de időnként még mindig végeznek külső keresztezést.

JELLEM

A Cornish Rex társaságkedvelő, nagyon barátságos és szeretetteljes macska. Boldogságához sok figyelemre van szüksége, így nem ajánlott olyan helyre, ahol a családtagok keveset vannak otthon. Szereti a babusgatást, a simogatást, és nagyon ragaszkodik saját gazdájához. Emellett aktív, játékos, és szeret bohóckodni. A Cornish Rex-tulajdonosnak számolnia kell azzal, hogy macskája rengeteg különös és tréfás trükköt képes kieszelni. Nagyon jól kijön a gyerekekkel és a kutyákkal is. Látogató érkezésekor mindig érdeklődést mutat, soha nem húzódik a háttérbe. A Cornish Rexnek igen határozott karaktere van, gyakran nagyon magabiztos, és időnként zsarnokoskodó. Az előbb említett karakterjegyei miatt nem alkalmas nagy macskatársaságban való életre. A féltékenység hamar felüti fejét, így mindig a legerősebb karakterű macska nyeri a csatát. Ez az oka annak is, hogy a tenyésztők viszonylag kevés macskát tartanak, így mind-egyikük jól érezheti magát környezetében. Ha sokat vagyunk távol otthonról, legjobb, ha mindjárt két macskát viszünk haza, így legalább egymással tudnak „beszélgetni”. Főleg azoknak ajánlott ez a fajta, akik szeretik a társaságot, és szeretnek törődni is a macskájukkal. Ismerős mondás a tenyésztők és a gazdik között: „Ha hiányzik varázslat és kellem, akkor neked macskából a Rex kell”, és ez nem csak üres frázis.

GONDOZÁS

A Cornish Rex viszonylag kevés törődést igényel. Legtöbbször elég a simogatás, hogy rendben tartsuk a szőrét. Mivel ennél a fajtánál nincs koronaszőr, nyilván kevesebbet vedlik, mint a többi macska. Eme tulajdonsága miatt ajánlják macskaszőr-allergiás embereknek is, de ezt nem szabad minden átgondolás nélkül elfogadni; ennél a fajtánál is vannak olyan egyedek, amelyek többet vedlenek, és léteznek olyan emberek is, akik nemcsak a macskaszőrre, de a bőrről leváló darabkákra is allergiásak. A bundát hetente egyszer át lehet kefélni finom sörtéjű kefével. Vedléskor az elhalt szőrszál könnyen eltávolítható benedvesített szarvasbőrrel. A nedvesség hatására még a bunda hullámai is újra visszanyerik formájukat. Mivel a Cornish Rex csak aljszőrzettel rendelkezik, időbe telhet, mire a megrongálódott szőr visszanő, ezért nem ajánlott a túl durva fésülés és a gumikefe használata. A gazdának egy dologra nagyon oda kell figyelnie - a Cornish Rex rendkívül falánk macska, ezért könnyen elhízhat, ami kifejezetten jellemző az ivartalanított egyedekre.

KÜLLEM / TEST

A Cornish Rex kecses, közepes méretű, finom csontozatú, ám jól izmolt macska. Lábai hosszúak, mancsai oválisak. Hosszú, vékony farka elkeskenyedő.

FEJ

A koponya hosszabb, mint amilyen széles. Az orrvonalon, mely lehet egyenes vagy enyhén ívelt, nincs stop. Oldalról nézve az orrnak és az állnak egy vonalban kell állnia. A nagy fülek magasan a fejtetőn helyezkednek el. Széles alapúak, végük lekerekített. A szemek oválisak.

SZŐRZET

Mivel a fajtánál nincs koronaszőrzet, a bunda tapintásra nagyon lágy. Ideális esetben a göndör fürtök (vagy inkább hullámok) folytonosan hullámos, vastag szőrzetet alkotnak. A fajtára jellemző, megfelelő bundájú Cornish Rex háta olyan, mint a régi fajta mosódeszka. A bajusz és a szemöldök minden esetben göndör.

SZÍNEK ÉS MINTÁZAT - ÁLTALÁNOSSÁGBAN

A Cornish Rex egyik legjellemzőbb sajátossága, hogy minden létező színben, mintával és kombinációban tenyésztik, így olyan, számunkra ismerős tanyasi macska színekkel is találkozhatunk, mint a fekete, fehér, vörös, krém, kék és természetesen a teknőctarka, cirmos mintával vagy anélkül, füstszínű vagy ezüst szőrrel és fehérrel. A fehér szín mennyisége változó, lehet akár egy kis medalion, vagy szinte teljesen fehér is a macska. Emellett létezik még csokoládé és lila Cornish Rex is. Végül pedig a sziámi minta is előfordul ennél a fajtánál. Őket időnként „Si-Rex”-ként nevezik, és mint minden colorpoint macskánál, itt is kék színű a szem. Szűk körben fehér rajzolatú Si-Rexeket is tenyésztenek (Si-Rex bikolor).

MEGJEGYZÉS

• Bár mind az amerikai, mind az európai tenyésztők ugyanabból az alapanyagból indították el tenyésztési programjaikat - az Ennismore-macskákból -, az amerikaiak finomabb, vékonyabb típusú Cornish Rexeket válogattak ki, mint az európai tenyésztők. Ennek következtében idővel több mindenben különbözött az európai és az amerikai fajta. Utóbbi sokkal elegánsabb felépítésű, észrevehetően magasabb, orrvonala pedig görbébb - „római” profilú. Az európai Cornish Rex kevésbé magas, orrvonala egyenes, nem annyira kerekdedek a szemei, és kicsit hosszabb a feje.

• Nagyon kivételes esetben hosszú szőrű Cornish Rex is születhet. Őket természetesen nem jegyzik be, de mint háziállatok semmiben sem alávalóbbak rövid szőrű rokonaiknál.

• A Cornish Rex szőre tapintásra sokkal lágyabb, mint a Devon Rexé, mert a Cornish Rexnél hiányzik a koronaszőrzet.

• Sokak véleményével ellentétben a Cornish Rexnek semmi baja sem lesz, ha az időjárás hidegre fordul.

• Ismerős probléma a Cornish Rexnél a részleges vagy teljes kopaszság. Ez a jelenség egyes vérvonalaknál gyakrabban előfordul. A részleges kopaszodást a hormoningadozás is okozhatja. A hátrészen kopaszodó macskák gyakran jobb minőségű szőrt növesztenek vissza ivartalanítás után.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.