Ázsiai macska

EREDET

Az ázsiai eredetének megismeréséhez nem kell túl régre visszanyúlni az időben. 1981-ben négy kölyök született egy lila, „Bambino Lilac Fabergé” nevű burma nősténytől és egy „Jemari Sanquist” nevű perzsa csincsilla hímtől. Az almot nem éppen ilyennek tervezte a tenyésztő, Miranda von Kirchberg bárónő, de a rövid szőrű, fekete árnyalt kölykök oly elragadóak voltak, hogy elhatározta, új fajtát hoz létre. Célja az volt, hogy fekete szőrvégű (csincsilla) burmák szülessenek. így jött létre a burmilla, amely nevét a „burma” és a „csincsilla” fajták nevének ötvözésével kapta. Az ezüst színezet domináns öröklött, ezért legcélravezetőbb, ha a legjobb típusú kölyköket, immár felnőttként, burmával keresztezik. Ebből a nászból mindenfajta színezetű kölyök született, ez adta a bárónőnek az ösztönzést, hogy folytassa a kísérletezést „ázsiai” név alatt. Az ázsiai macska burma típusú, de színei eltérnek a burmánál elfogadottaktól. Ennél a macskafajnál nem fordul elő a burma színezet - vagyis a kissé sötétebb színezettség a test bizonyos részein. Az ázsiai macskák csoportját öt alcsoportra lehet osztani: ázsiai egyszínű (egyszínűek); ázsiai burmilla (csincsilla/árnyalt); ázsiai cirmos (minden cirmos minta, köztük az ezüst cirmos); ázsiai selyem (hosszú szőr, bármilyen szín); és ázsiai füstszínű (egyszínű macska ezüst aljszőrzettel). Főleg az ázsiai burmillák azok, amelyek hamar elérték az európai kontinenst is, köztük Dániát. Ennek eredményeképpen a FIFé 1994 óta külön fajtaként ismeri el a burmillát. Az angol szövetség bejegyzését 1997-ben kapta meg, ám a burmillát (helyesen) nem külön fajtaként, hanem az ázsiai csoport együk színváltozataként ismerik el.

JELLEM

Az ázsiai macskák barátságosak, nyitottak, intelligensek, és jó humorérzékük van. Visszafogottan aktívak - játék, vad kergetőzés és órákig tartó alvás váltják egymást, ezenkívül szeretnek az ember ölében feküdni. Nagyon szeretetteljesek, és igénylik a figyelmet. A gazdája nem árt, ha felkészül erre, és megadja neki a kellő figyelmet, és mindig kerít rá időt, hogy játsszon vele vagy babusgassa. Az ázsiai macskák rendkívül jól alkalmazkodnak, kijönnek más macskákkal és kutyákkal, szeretik a gyerekeket, és szinte minden családi környezetbe könnyen beilleszkednek. Az ázsiai részéről elfogadhatatlan, ha egyedüli háziállat a családban, vagy ha gazdája sokat van távol otthonról. Ha mégis úgy adódik, jobb, ha mindjárt két macskát viszünk haza, vagy hozunk mellé egy másikat, hogy ne maradjanak társ nélkül.

GONDOZÁS

Az ázsiai szőre nem igényel különösebb gondoskodást. Elég hetente egyszer átkefélni, majd nedves ruhával megtörölni szőrét, így megőrzi csillogását. A fajta hosszú szőrű egyedei természetesen ennél több törődést igényelnek.

KÜLLEM / TEST

Az ázsiai testének egyeznie kell az (európai típusú) burma felépítésével. Ez azt jelenti, hogy közepesen hosszú, jól izmolt, háta egyenes, mellkasa pedig nem túl széles, de erőteljes. Lábai közepesen hosszúak, mancsai pedig enyhén oválisak. A farok közepes-hosszú lehet, és fokozatosan elvékonyodik, vége lekerekített.

FEJ

Az ázsiai feje rövid, ék alakú. Az áll erőteljes. A fülek közepesen nagy - nagy méretűek, távol állnak egymástól, végük lekerekített. Kifejező szemei távol ülnek, enyhén dőlnek, formájuk a mandula és a kerek között van.

SZŐRZET

A bunda rövid, lágy szerkezetű, szorosan simul a testhez. A hosszú szőrű ázsiai (selyem) szőre selymes, félhosszú.

SZÍNEK

Az ázsiai csoportban az összes burma, valamint az egyik variáns burma színnel találkozhatunk. Mintegy hatszáz különféle színkombináció lehetséges. A szőr színétől függően a szemek színe sárga és zöld között változhat. Az ezüstöknél a zöld szemszín elfogadott, de nemkívánatos.

ÁZSIAI EGYSZÍNŰ

Ez a csoport magában foglalja valamennyi egyszínű ázsiait - másképpen: minden ázsiait, amelynek bundája egy színből áll. így ide tartozik a fekete (Bombay, európai típus), a csokoládé, a fahéj, a kék, a lila, az őzbarna, a vörös, a teknőctarka, a kék-krém, a fahéj teknőctarka, az őzbarna teknőctarka és a krém.

ÁZSIAI BURMILLA

A burmilla aljszőrzete fehér-ezüst vagy halvány krém (nem ezüst), emellett színezett szőrvéggel vagy árnyékolással rendelkezik. A szőrvégi szín/árnyékolás nem szorulhat túlságosan a szőr végére, mert akkor a macska fehérnek látszik. A szőrvégi színezet lehet bármilyen, de leggyakoribb a fekete szín.

ÁZSIAI FÜSTSZÍNŰ

Ebben a csoportban a macskák ezüstfehér aljszőrzettel rendelkező, egyszínű egyedek. Itt a szőrszálak alsó fele színtelen, a színezet csak a felső felén jelenik meg.

ÁZSIAI CIRMOS

Az ázsiai cirmos mind a négy cirmos mintázattal előfordul - csíkos (makréla), foltos/klasszikus, pettyes és spriccelt. Az ezüst cirmosok is ebbe a csoportba tartoznak. Leggyakrabban a spriccelt cirmosokat tenyésztik. A cirmos minta itt lehet bármilyen színű.

SELYEM (TIFFANY)

Ez a gyűjtőneve a félhosszú és hosszú szőrű ázsiai macskáknak. Színük az ázsiaiaknál előforduló bármely árnyalat lehet.

MEGJEGYZÉS

• Nagy-Britanniában különféle macskaszövetségek tömörítik az ázsiai macskákat. Ezek közül az egyiket maga Miranda von Kirchberg bárónő alapította, Ázsiai Macskaszövetség néven 1997-ben.

• A burma mintázat (eb) recesszív öröklöttsége miatt időről időre előfordulhat, hogy az ázsiai macskák között burma rajzolatú egyed születik. Angliában őket „burma rajzolatú ázsiainak” nevezik, és a burma fajta tisztaságának megőrzése végett tilos burmával pároztatni.

• Új-Zélandon már korábban is tenyésztettek burma típusú, burma rajzolat nélküli, az ázsiai fajtával minden szempontból megegyező macskákat. Ottani elnevezésük „Mandalay”. Ez a fajta burma típusú, és hiányzik belőle a burma színezetet okozó faktor. Összefoglalva: a Mandalay úgy áll rokonságban a burmával, mint a keleti rövid szőrű a sziámival. Ennek köszönhetően a burmát és a Mandalayt lehet egymással pároztatni, és a megszülető kölyök, színétől függően, törzskönyvet is kaphat burmaként vagy Mandalayként. A Mandalayt először egyszínű fekete, nem fajtatiszta macskákkal keresztezték, majd később burmákkal. Fajtaként való bejegyzést 1990-ben nyert Új-Zélandon.

• Új-Zélandon a burma fajta számára is kifejlesztettek új színeket, értsd: a burma faktorral rendelkező állatoknál; a fajta tenyésztői az 1970-es évek vége felé kezdték meg az ezüst (ezüst spriccelt cirmos) és a füstszínű burmák tenyésztését. Az új árnyalatok létrehozásához nem fajtatiszta macskákat és egy sziámi-abesszin hibridet használtak. Az első két keresztezés után már csak burmával kombinálták őket. 1986-ban az új színtípusokkal rendelkező burma fajták teljes bejegyzést kaptak az Új-zélandi Macskaszövetségtől. Az új színezetű burmák négy leszármazottja eljutott Európába, és burma fajtaként törzskönyvi bejegyzést nyertek Németországban és Hollandiában. Az „ázsiai” fogalma Angliában zavart okozott - vajon ezek az Új-Zélandból származó új burmák igazán burmák vagy pedig ázsiaiak? Az új burma színtípusok fejlesztése Új-Zélandon párhuzamosan zajlik az új, már elfogadott burma színek bemutatásával, tehát semmi köze a brit ázsiaihoz. A vita még nem tekinthető lezártnak.

Források: A fajtaleírásokat több szakkönyv, wikipediás cikk, külföldi honlapok és fórumok összevetése alapján készítettünk el. A fajtaszakértő által ellenőrzött cikkeket magyar tenyésztők lektorálták.